ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Hotelmanagement - 1HM - Onderdelen - Engels
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 00536
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Module 1-2-3-4
Aantal studiepunten: 6
Wegingscoëfficient: 6
Totaal aantal contacturen: 74
Totaal studietijd: 156
Deeltijds programma: deel 1 en 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Engels
Lector(en): Desmet Philippe
Weuts Annelies


 

KORTE OMSCHRIJVING

In de lessen Engels wordt de algemene kennis die je al hebt van het Engels verder uitgediept en aangescherpt op een manier die jou voorbereidt op een (internationale) carrière in de hospitality sector.

Dit impliceert aan de ene kant dat je kennis van de Engelse grammatica wordt opgefrist en verder wordt uitgebreid.

Aan de andere kant verwerf je de technische woordenschat die je nodig hebt om in deze sector effectief te kunnen communiceren op verschillende niveaus: in de eerste plaats met de gasten, maar ook met je oversten, medewerkers en externen.

 


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • H102A Het op een efficiënte en gestructureerde manier op zoek gaan naar kwalitatieve en kwantitatieve informatie functioneel gebruik makend van ICT mogelijkheden zoals internet, bestandsbeheer en informatieve databanken alsook klassieke informatiekanalen.
  • H102C Het gebruiken van geschikte tools: al dan niet elektronische informatie-, communicatie- en organisatietechnieken.
  • H105A Het motiveren en sturen van mensen om efficiënt samen aan iets te werken en dat tot een goed eindresultaat te brengen.
  • H105B Het naar voor brengen van standpunten of beslissing en deze verdedigen/beargumenteren.
  • H105D Het vermogen om aan individuen en/of de groepen ondersteuning te bieden alsook een luisterend oor, in functie van vooruitgang, efficiëntie en productiviteit.
  • H105E Het hanteren van een effeciënte conflictbehandeling.
  • H106A Het efficiënt en effectief, gestructureerd en onderbouwd, mondeling en/of schriftelijk overbrengen van gegevens, ideeën of meningen aan een bepaald doelpubliek in een correcte taal.
  • H106C Het beheersen van zowel verbale als non-verbale communicatie.
  • H106E Het communiceren in meerdere talen met de verschillende stakeholders.
  • H109A Het constructief kunnen omgaan met spanningen en conflicten.
  • H109B Persoonlijke belangen ondergeschikt stellen aan groepsbelangen.
  • H109C Het vermogen om als volwaardig groepslid efficiënt en effectief samen te werken.
Algemene beroepsgerichte competenties
    Beroepsspecifieke competenties
    • H316 Het vertrouwd zijn met en het kunnen toepassen van de specifieke hospitality terminologie en dit in meerdere vreemde talen.

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • De student kan effectief communiceren in het Engels met gasten, collega's, oversten, medewerkers, externe relaties… (M1, M2, M3, M4)
    • Enerzijds wordt de grammacticale kennis opgefrist en uitgebreid, anderzijds worden er communicatieve vaardigheden aangeleerd. (M1, M2, M3, M4)
    • De student kan de basisregels van de Engelse grammatica correct toepassen en uitleggen; (M1, M2, M3, M4)
    • Eenvoudige, grammaticaal correcte zinnen schrijven; (M1, M2, M3, M4)
    • Eenvoudige Nederlandse zinnen vertalen naar het Engels; (M1, M2, M3, M4)
    • Geschreven en gesproken Engels (intermediate level) begrijpen; (M1, M2, M3, M4)
    • Eenvoudige teksten schrijven; (M1, M2, M3, M4)
    • Zelfstandig de hiaten in grammaticale kennis wegwerken. (M1, M2, M3, M4)
    • Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren (M3, M4)
    • Hij kan onderhandelen en bemiddelen, in de eerste plaats met de gast, maar ook met medewerkers (M3, M4)
    • Hij kan doelgericht communiceren met de belangrijkste doelgroepen (relatiegroepen) (M3, M4)
    • De student kan een gast inchecken, kan informeren naar de wensen van de gast, kan telefonisch een reservatie afhandelen. (M3)
    • De student kan zich handhaven in alledaagse gesprekken, bijvoorbeeld met een gast, zakenpartner, dokter, enz.(M4)

    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

    geen


    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

    Er wordt verder gebouwd op de kennis die verworven werd in de vorige modules. Daarom moet de student de 4 modules volgen. De student hoeft echter niet geslaagd te zijn voor de vorige module(s) om deel te nemen aan de volgende module. De credit wordt verworven indien de student geslaagd is voor de 4 modules samen.


    Andere begincompetenties

    De student bezit een basiskennis van het Engels (elementary level) en beschikt over een woordenschat van 1500 à 2000 woorden (mondeling en schriftelijk).


    LEERINHOUDEN
    • Communicatie: woordenschat en structuren i.v.m. accommodatie, diverse kamertypes en hotels ;  informeren naar de wensen van de gast; professioneel telefoneren. (M1)
    • Grammatica: past & present tenses en irregular verbs. (M1)
    • Een organogram toelichten.  (M2)
    • Telefonisch een reservatie afhandelen (restaurant). (M2)
    • Informeren naar de wensen van de gast. (M2)
    • Een gast bedienen in het restaurant. (M2)
    • Future tenses. (M2)
    • The conditional. (M2)
    • Grammatica: The plural (M2), the genitive, the quantifiers, adjective / adverb. (M3)
    • Communicatie: Informeren naar de wensen van de gast, een gast inchecken, een reservatie telefonisch afhandelen. (M3)
    • Grammatica: comparison, Pronouns, Too/to , (the) most , the passive , verbs often mixed up, word order (M4)
    • Communicatie: (M4)
      • plaatsen en verwerken van een reservatie.
      • een gast helpen uitchecken, en eventuele problemen hierbij oplossen.
      • een klacht uiten en opvangen (hotel).
      • zichzelf en anderen voorstellen.
      • zich excuseren, bedanken en geruststellen.
      • telefonisch een zakelijke afspraak regelen, de klant opvangen voor een zakelijke afspraak en zichzelf aanmelden voor een zakelijke afspraak.
      • een gast uitleggen hoe hij ergens kan geraken, de weg uitleggen, of zelf de weg vragen.
      • zich uitdrukken tegenover een dokter, tandarts e.d. over alledaagse medische klachten.
      • correct lezen en schrijven van hoofdtelwoorden, rangtelwoorden, decimale getallen, breuken en data 

    STUDIEMATERIAAL
    • Eigen cursus met oefeningen ("English grammar and exercises" E. Borghys, Ph. Desmet and A. Weuts - Universitas)
    • Handboek: High Season, English for the Hotel and Tourist Industry. Auteurs: Keith Harding & Paul Henderson. Uitgeverij: Oxford University Press
    • Handboek: English for General Professional Purposes Module N.E. Auteurs: M. Verjans, C. Van Diest, W. Clijsters, P. Marchal, F. Royall, T. Scheepers. Uitgeverij: Wolters Plantyn  (ZELFSTUDIE)
    • Eigen cursusonderdeel voor communicatie("English Communication Module 4" A. Weuts -Universitas) (M4)
    • the language focus van eXplio (extra oefeningen) 

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    56

     lesuren

      23,28

    practicum en oefeningen:

    14

     lesuren

      05,82

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    166.6

     klokuren

      69,24

    Verdere toelichting:
    • Hoorcolleges in combinatie met oefensessies.
    • Bij het handboek voor communicatieve vaardigheden hoort een cd-rom waarmee de student op zelfstandige basis kan oefenen.
    • De grootte van de groep (> 40 studenten per klas) kan didactische werkvormen als rollenspel, groepsgesprek e.d. onmogelijk maken.
    • Mondelinge vaardigheden worden ingeoefend in kleinere groepjes wanneer dit door de grootte van de klassen onmogelijk is in de volledige groep. (M2,3,4)

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • M1 + M2:
      • De student wordt permanent geëvalueerd op zijn medewerking, studiehouding (vb. Heeft hij oefeningen voorbereid? Heeft hij zijn studiemateriaal bij zich? Is hij aandachtig?...) en studievorderingen d.m.v. schriftelijke testen. Dit impliceert dat de student aanwezig dient te zijn in de lessen. (permanente evaluatie)
      • Mondelinge oefening. Verplichte deelname.  (permanente evaluatie)
      • Schriftelijk examen over de geziene stof in de examenweken van module 2. De leerstof omvat ook het zelfstudiepakket English for General Professional Purposes. De student neemt verplicht deel aan dit examen.
      • Puntenverhoudung: Permanente evaluatie (30%). Schriftelijk examen (70%)   

                        

    • M3 + M4:
      • De student doet gedurende module 3 en 4 mondelinge oefeningen waarop hij geëvalueerd wordt. Dit impliceert dat hij verplicht deelneemt aan deze sessies, aangezien ze een onderdeel vormen van het examen. Daarnaast wordt de student permanent geëvalueerd op zijn medewerking, studiehouding en studievorderingen d.m.v. schriftelijke testen.Opnieuw impliceert dit dat de student aanwezig dient te zijn in de lessen.  (permanente evaluatie)
      • In de examenweek van module 4 wordt een schriftelijk examen afgelegd over de geziene stof. De leerstof omvat ook het zelfstudiepakket English for General Professional Purposes.De student neemt verplicht deel aan deze schriftelijke proef. 
      • Puntenverhouding: Permanente evaluatie (30%) - schriftelijk examen (70%)
      • Het eindcijfer voor Engels is de totaalscore voor de 4 modules (40% op module 1+2 ; 60% op module 3+4).

     

          

     


    tijd voor examinering
    uren
    4

    %
     
     01,66

    Tweede examenperiode
  • Schriftelijk examen over de geziene leerstof (modules 1 t/m 4). Dit impliceert ook de leerstof die zelfstandig ingestudeerd moet worden in English for General Professional Purposes. (17/20)
  • De punten van de permanente evaluatie die behaald werden op de mondelinge oefeningen tijdens het jaar worden herleid naar 3/20 en tellen opnieuw mee. 
  • De verhouding 40% (module 1+2) / 60% (module 3+4) blijft behouden. 
  •