ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Frans
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 00540
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 5-6-7-8
Aantal studiepunten: 5
Wegingscoëfficient: 5
Totaal aantal contacturen: 64
Totaal studietijd: 130
Deeltijds programma: deel 1 en 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Frans
Lector(en): Colson Carine


 

KORTE OMSCHRIJVING
Tijdens de lessen oefenen we de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, zowel de algemene als beroepsgeoriënteerde.  Ook de luistervaardigheid komt aan bod + het begrijpen van videomateriaal

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • H101A Het vermogen om een situatie in te schatten, op te splitsen in al zijn deelaspecten en te analyseren om de logische structuur, de onderlinge relaties en beïnvloeding te ontrafelen en te begrijpen.
  • H102A Het op een efficiënte en gestructureerde manier op zoek gaan naar kwalitatieve en kwantitatieve informatie functioneel gebruik makend van ICT mogelijkheden zoals internet, bestandsbeheer en informatieve databanken alsook klassieke informatiekanalen.
  • H105A Het motiveren en sturen van mensen om efficiënt samen aan iets te werken en dat tot een goed eindresultaat te brengen.
  • H105B Het naar voor brengen van standpunten of beslissing en deze verdedigen/beargumenteren.
  • H106A Het efficiënt en effectief, gestructureerd en onderbouwd, mondeling en/of schriftelijk overbrengen van gegevens, ideeën of meningen aan een bepaald doelpubliek in een correcte taal.
  • H106C Het beheersen van zowel verbale als non-verbale communicatie.
  • H106D In contacten met stakeholders efficiënt kunnen vergaderen, onderhandelen, bemiddelen, overtuigen ...
  • H106E Het communiceren in meerdere talen met de verschillende stakeholders.
  • H108A Het aansturen van het eigen leerproces en gericht zijn op zelfontwikkeling.
  • H109C Het vermogen om als volwaardig groepslid efficiënt en effectief samen te werken.
  • H110F Het vermogen liever uit zichzelf te beginnen dan passief af te wachten.
  • H110G Het hanteren van een correct tijdsmanagement.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • H211A Het vertonen van een uitgesproken klantgerichtheid en het hanteren van een passend stakeholdermanagement.
  • H211B Het hanteren van de regels van duurzaam ondernemen.
  • H212A Het zich integreren in uiteenlopende internationale omgevingen.
  • H212B Het hebben van inzicht in interculturele samenlevingsaspecten binnen een Europese en internationale context.
Beroepsspecifieke competenties
  • H316 Het vertrouwd zijn met en het kunnen toepassen van de specifieke hospitality terminologie en dit in meerdere vreemde talen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De aangeleerde woordenschat vlot kunnen gebruiken in grammaticaal correcte zinnen en dit in zowel mondelinge als schriftelijke context.
  • Zich inleven en behoorlijk uitdrukken in een reeks zakelijke situaties waarmee hij/zij als werknemer of toekomstig manager in de hotelsector zal te maken hebben.
  • Een vlotte beheersing van de 4 vaardigheden (lezen, luisteren, schrijven, spreken) als samenhangend geheel in zakelijke context.

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

Frans (1HM)


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

Bij de start van een nieuwe module wordt de student verondersteld de leerstof van de vorige module(s) nog te kennen!


Andere begincompetenties
geen
LEERINHOUDEN
  • Module 5:
    • Grammaire:
      • les pronoms personnels
      • verschil in gebruik tussen indicatif imparfait en indicatif passé composé
      • l'utilisation du subjonctif
      • herhaling qua vervoeging werkwoorden in alle tijden en wijzen
      • expression du temps
      • expression de la quantité
      • la forme passive
      • les connecteurs logiques et temporels
    • Boek hôtellerie-restauration: unité 5: comment traiter les réclamations orales et écrites? + unité 6: Comment s'assurer d'un départ correct du client et comment faire des clients fidèles?
    • Boek Comme convenu:
      • unité 1: communiquer de façon efficace et courtoise
      • unité 2: exprimer son appréciation
      • unité 3: discuter et débattre
    • Bijkomend lesmateriaal zal tijdens de les uitgedeeld worden of via mail voor de les doorgestuurd worden!
  • Module 6:
    • Grammaire 2000:
      • expressions de l'obligation et de l'interdiction
      • traduction de 'zodat, opdat, omdat, vermits/aangezien'
      • herhaling qua vervoeging werkwoorden in alle tijden en wijzen
      • expression de la comparaison
      • présentation et formes linguistiques d'une lettre de vente
    •  Boek Comme convenu:
      • unité 5: prendre la parole en public
    • Bijkomend lesmateriaal zal tijdens de les uitgedeeld worden of via mail voor de les doorgestuurd worden!
  • Module 7:
    • Grammaire:
      • Herhalen van topics die aandacht vereisen (af te leiden uit veel gemaakte fouten tijdens mondelinge en schriftelijke oefeningen  + vorige examens)
        • les pronoms personnels
        • la conjugaison des verbes (les différents modes et temps + utilisation correcte dans des phrases de traduction)
        • ...
    • Woordenschat + mondelinge en schriftelijke oefeningen uit: 
      • Boek Comme convenu:
        • unité 4: mener une réunion de travail

        • unité 10: présenter une entreprise  

        • unité 7: parler chiffres

    • Extra lesmateriaal (artikels, oefeningen, woordenschat, ...) wordt in de les uitgedeeld, gemaild of er wordt verwezen naar een wrts woordenlijst.

    • Aanpak:

      • Studenten bespreken diverse teksten ivm personeelsbeleid in groepsverband of bereiden ze individueel voor. Soms wordt een schriftelijk verslag gevraagd.

      • Studenten leren zakelijke mails en brieven schrijven (loopt verder in module 8) en gebruiken hiervoor de gangbare normen:

        •  correspondentie in het kader van de voorbereiding van de projectweek in module 8

        • uitnodiging voor een meeting, verslag van een meeting, ...

        • zakelijke brieven : offerte, bestelling, klacht, ...

      • Er wordt een gastspreker uit het domein van HR of marketing gevraagd: komst wordt voorbereid (of mogelijk bezoek aan de Académie Accor te Brussel)

      • Gedurende de hele module wordt de studenten gevraagd de actualiteit rond personeelsbeleid te volgen (wekelijks wordt de les hiermee gestart) (ook dit is een opdracht die deel uitmaakt van de punten van permanente evaluatie- zie verder rubriek 'evaluatie')

  • Module 8:

    • Grammaire:
      • Herhalen van topics die aandacht vereisen (af te leiden uit veel gemaakte fouten tijdens mondelinge en schriftelijke oefeningen  + vorige examens)
    • Boek Comme convenu:
      • unité 8: présenter des graphiques
    • Aanpak:
      • Tijdens deze module worden volgende objectieven nagestreefd:
      • de student voert meerdere schriftelijke en mondelinge (groeps)opdrachten uit binnen het kader van permanente evaluatie 
        • opstellen van enkele zakelijke brieven
        • toelichten van een bedrijfsstrategie en bedrijfsresulten '
        • presenteren van een artikel in het kader van de marketingstrategie van een bedrijf, gevolgd door de debat
        • andere opdrachten worden tijdens de module zelf gecommuniceerd

 


STUDIEMATERIAAL
  • Boek Hôtellerie-restauration (Clé international) = boek 1ste jaar
  • Boek Comme convenu: cours de communication française (Acco) 
  • Grammaire 2000 , Plantijn (= boek 1ste jaar)
  • Comme il faut: oefeningenboek (= boek 1ste jaar)
  • Bijkomend lesmateriaal wordt voor en/of tijdens de les verdeeld

 


WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

44

 lesuren

  28,21

practicum en oefeningen:

12

 lesuren

  07,69

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

92

 klokuren

  58,97

Verdere toelichting:

Daar stukken van het lesmateriaal van tevoren doorgemaild worden, is het belangrijk dat de studenten regelmatig hun Plantijnmail checken.

Daar een deel van het eindtotaal van de punten volgt uit permanente evaluatie (zie verder bij 'Evaluatie'), is het bijwonen van de lessen essentieel.

Eventuele wijzigingen in de leerstof en/of manier van examineren zullen tijdig meegedeeld worden via de les en via mail.

 

 


EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Er worden examens ingeroosterd in module 6 en module 8.  Deze staan op 60% van de totale punten. Op het wordt de kennis getoetst van telkens 2 modules (5/6 en 7/8 (woordenschat, grammatica, geijkte formules, de praktische kennis van gewoontes in de wereld van de 'hôtellerie' en 'bedrijfswereld' in het algemeen, eventueel begrijpend inzicht in ongeziene tekst, inhoud van enkele geziene teksten,...)
  • De andere 40% van de punten komt van permanente evaluatie (alle opdrachten (individueel en in groep) die in de les gebeuren, aangekondigde en niet-aangekondigde testen, het volgen van de actualiteit, medewerking in de les, ...)
    • vandaar is het belangrijk actief en regelmatig deel te nemen aan de lessen en steeds je opdrachten voor te bereiden
    • bij gewettigde vragen we binnen de 5 werkdagen een afwezigheidsattest te bezorgen aan het secretariaat en een kopie aan je lector. Je maakt binnen de 5 werkdagen een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop het deelexamen kan ingehaald worden. Enkel voor de mondelinge proeven wordt een inhaalmoment voorzien, nl. op de dag van de volgende mondelinge test of van het schriftelijk examen. 
    • Ongewettigde of te laat gewettigde afwezigheid heeft 0/10 voor de gemiste opdracht tot gevolg.
  • Voor module 7/8 staat een deel vd punten op de projectweek.
  • De totaalscore voor Frans wordt dus als volgt berekend: 50% op module 5 en 6 (waarvan 60% op het examen en 40% op permanente evaluatie) en 50% op module 7 en 8 (waarvan 60% op het examen en 40% op permanente evaluatie)

(eventuele wijzigingen qua evaluatie zullen tijdig via mail en in de les gecommuniceerd worden)

 


tijd voor examinering
uren
8

%
 
 05,13

Tweede examenperiode

Schriftelijk examen op 10 punten (leerstof van de 4 modules)

Mondeling examen op 10 punten (inhoud en woordenschat opgegeven teksten (3 p.), vragen projectweek (5p), actualiteit vd laatste week voor het examen (2 p.)