ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Duits
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 00542
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 5-6-7-8
Aantal studiepunten: 5
Wegingscoëfficient: 5
Totaal aantal contacturen: 131
Totaal studietijd: 130
Deeltijds programma: deel 1 en 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Duits
Lector(en): Lippens An


 

KORTE OMSCHRIJVING
Tijdens de lessen oefenen we de Duitse taalvaardigheid (spreken, horen/kijken, lezen, schrijven) in, zowel de algemene als beroepsgeoriënteerde.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • H102A Het op een efficiënte en gestructureerde manier op zoek gaan naar kwalitatieve en kwantitatieve informatie functioneel gebruik makend van ICT mogelijkheden zoals internet, bestandsbeheer en informatieve databanken alsook klassieke informatiekanalen.
  • H102C Het gebruiken van geschikte tools: al dan niet elektronische informatie-, communicatie- en organisatietechnieken.
  • H103C Het met de nodige kritische zin bekijken van (tussen)resultaten en daar waar nodig verbeteringen en alternatieven aan brengen.
  • H104E Het controleren van voortgang en resultaten, het coördineren van het werkproces of een project en bijsturen waar nodig om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen.
  • H105B Het naar voor brengen van standpunten of beslissing en deze verdedigen/beargumenteren.
  • H106A Het efficiënt en effectief, gestructureerd en onderbouwd, mondeling en/of schriftelijk overbrengen van gegevens, ideeën of meningen aan een bepaald doelpubliek in een correcte taal.
  • H106B Het vlot hanteren en functioneel gebruiken van de verschillende (multi)-media en ICT toepassingen.
  • H106C Het beheersen van zowel verbale als non-verbale communicatie.
  • H108A Het aansturen van het eigen leerproces en gericht zijn op zelfontwikkeling.
  • H110B Het kunnen omgaan met stress.
  • H110G Het hanteren van een correct tijdsmanagement.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • H211A Het vertonen van een uitgesproken klantgerichtheid en het hanteren van een passend stakeholdermanagement.
  • H212A Het zich integreren in uiteenlopende internationale omgevingen.
  • H212B Het hebben van inzicht in interculturele samenlevingsaspecten binnen een Europese en internationale context.
Beroepsspecifieke competenties
  • H316 Het vertrouwd zijn met en het kunnen toepassen van de specifieke hospitality terminologie en dit in meerdere vreemde talen.
  • H325 Het bezitten van een gastvrije en dienstverlenende instelling.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De student kan effectief communiceren in het Duits, zowel schriftelijk als mondeling, met gasten, collega's, oversten, medewerkers, externe relaties.
  • De student beheerst de regels van de basisgrammatica (naamvallensysteem, werkwoorden, voorzetsels en adjectiefverbuiging) en kan die toepassen, zowel schriftelijk als mondeling.
  • De student kan een aantal relevante veelvoorkomende Duitse woorden gebruiken in de juiste (hotel)context.
  • De student kan Duitse teksten vlot lezen, analyseren en de inhoud in eigen woorden in het Duits weergeven.
  • De student kan woorden en zinnen uit de geziene teksten vertalen naar het Nederlands en het Duits.
  • De student kent de basisregels van de DIN-norm i.v.m. het schrijven van brieven en e-mails en kan deze toepassen.
  • De student kan de inhoud van een lees-, luistertekst of video in eigen woorden in het Duits weergeven.
  • De student kan de uitspraakregels van de Duitse taal toepassen. 
  • De student kan een mondelinge presentatie geven, waarbij hij/zij gebruikmaakt van PowerPoint en andere presentatiemiddelen.

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

Duits 1HM


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

De student moet alle voorgaande modules (1e en 2e jaar) gevolgd hebben.


Andere begincompetenties
  • De student beschikt over een grondige kennis van de basisgrammatica (vervoegingen werkwoorden, naamvallen - zie leerstof 1HM) en een basiswoordenschat, zowel algemene als beroepsgeoriënteerde (horeca).
  • De student kan Nederlandse en Duitse zinnen ontleden.
  • De student kan zelfstandig woordenschat instuderen.
  • De student beschikt over de ict-basisvaardigheden.
  • De student kan teksten analyseren.
  • De student kan een vertalend/verklarend woordenboek gebruiken.

LEERINHOUDEN
  • GRAMMATICA o.a.
    • herhalingsoefeningen 1 HM
    • het betrekkelijk voornaamwoord
    • het gesubstantiveerde adjectief
    • de trappen van vergelijking
    • voegwoorden 
  • LEES- EN LUISTERTEKSTEN o.a.
    • Duitse teksten over thema's i.v.m. reizen, horeca, actualiteit...
  • SPREKEN o.a.
    • Dialogen uit het beroepsleven (vb. klachtenbehandeling, telefoongesprekken, etc.)
    • Informatie geven over hotel: ligging, faciliteiten,...
    • Mondelinge presentaties
  • SCHRIJVEN
    • korte mails en brieven volgens de DIN-norm o.a.
      • die Anfrage
      • das Angebot
      • die Beschwerde
    • PowerPoint-presentatie
  • WOORDENSCHAT o.a.
    • algemene en beroepsspecifieke basiswoordenschat volgens thema's (zelfstudie)
    • woordenschat uit oefeningen en teksten.
  • Aanpassingen m.b.t. de leerstof worden tijdens de les en via de gebruikelijke informatiekanalen meegedeeld.

STUDIEMATERIAAL
  • Cursus module 5&6 "Deutsch"  (via Universitas)
  • Cursus module 7&7 "Deutsch" (via Universitas)
  • Redemittel und Grammatik zu "Sprechen Sie mit?", Paelman, De Pau & Blanckaert, Academia Press, Gent, 2008.
  • Niet verplicht: cd-rom 'Klick für Klick' (of 'Klick und Klar'). eXplio The Language Focus, 2002-2004 (oefencd-rom)
  • extra materiaal via Blackboard; het materiaal dat tijdens werd de les uitgedeeld wordt ook beschikbaar gesteld via Blackboard en eventueel p-schijf

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

34

 lesuren

  29,96

practicum en oefeningen:

12

 lesuren

  10,57

vormen van groepsleren:

10

 lesuren

  08,81

studietijd buiten contacturen:

50

 klokuren

  44,05

Verdere toelichting:
  • Grammatica: leergesprek, klassikaal en individueel oefeningen voorbereiden/maken. 
  • Hoor- en werkcolleges: teksten bespreken, nieuwe woordenschat en grammatica aanbrengen.
  • Schriftelijke en/of mondelinge individuele en groepsopdrachten: voorbereiden en presenteren.
  • De mondelinge vaardigheden worden getraind door interactieve gesprekken (dialogen) in de klas.
  • Practica en oefeningen: inoefenen woordenschat en grammatica, spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid (individueel of in kleine groepen)

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Permanente evaluatie tijdens de les op 8 punten per 2 modules: testen en opdrachten (mondeling en schriftelijk), zowel individueel als in groep uitgevoerd. De opdrachten worden niet noodzakelijk op voorhand aangekondigd. 
  • Schriftelijk examen van 2u na module 6 en 8 op 12 punten over de geziene leerstof: woordenschat- en vertaaloefeningen, grammaticale oefeningen, (kortere) schrijfopdrachten, vragen over onderwerpen van enkele geziene teksten.
  • Onwettige afwezigheid bij een opdracht/test (zie permanente evaluatie) betekent automatisch 0 voor deze opdracht/test. Bij wettige afwezigheid moet het (dokters)attest binnen de 5 werkdagen bezorgd worden op het secretariaat en een kopie aan de lector en wordt er indien nodig een inhaalmoment afgesproken.
  • de totaalscore voor Duits wordt dus als volgt berekend: 50% op module 5 en 6 (waarvan de 40% op permanente evaluatie en 60% op het examen) en 50% op module 7 en 8 (waarvan 40% op permanente evaluatie en 60% op het examen)
  • Eventuele veranderingen worden via de gebruikelijke informatiekanalen meegedeeld.

tijd voor examinering
uren
7.5

%
 
 06,61

Tweede examenperiode
  • Schriftelijk examen van 2 uur op 12 punten over de geziene leerstof in modules 5 t.e.m. 8
  • Mondeling examen op 8 punten, één deel gebaseerd op de mondelinge opdrachten van modules 5 t.e.m. 8 en één deel zelfstudieteksten (zie cursus en Blackboard).
  • Eventuele veranderingen worden ten laatste begin juli via de gebruikelijke informatiekanalen meegedeeld.