2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Bedrijfseconomie/6 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
HM:Hotelmanagement |
Code: |
2HM05 |
Academiejaar: |
2010-2011 |
Type: |
kern |
Niveau: |
uitdiepend |
Programmajaar: |
2 |
Periode binnen het modeltraject: |
Module 6 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
46 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
deel 1 |
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Holthof Christian
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Het vak bedrijfseconomie is een inleidende cursus m.b.t. een aantal economische begrippen. Er wordt aandacht besteed aan vraag en aanbod, aan kostprijsberekening en break-even analyses. Tevens wordt er in beperkte mate gefocust op de actuele economische situatie.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- H101A Het vermogen om een situatie in te schatten, op te splitsen in al zijn deelaspecten en te analyseren om de logische structuur, de onderlinge relaties en beïnvloeding te ontrafelen en te begrijpen.
- H101B Het vermogen om uit de veelheid van feiten en gegevens, ook ogenschijnlijk niet gerelateerde, tot een globaal inzicht te komen en een duidelijke samenhang te destilleren.
- H103B Het reflecteren rond besluitvorming en gehanteerde aanpak, werkmethoden en processen.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- H321 Het kunnen gebruiken van voor de sector specifieke financiële technieken en instrumenten.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De student kan een aantal elementaire bedrijfseconomische begrippen toepassen.
- De student heeft een elementair inzicht in kostprijsberekening in de hotelsector.
- De student kan een eenvoudig break-evenpunt uitrekenen.
- De student kan een economisch artikel in de krant lezen.
- De student beheerst de elementaire aspecten rond kostprijsberekening.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Boekhouden (1ste jaar hotelmanagement).
Reception en housekeeping (1ste jaar hotelmanagement).
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
|
Andere begincompetenties
|
Elementaire kennis van boekhouden.
|
LEERINHOUDEN
|
- Vraag en aanbod
- Full costing
- Activity Based Costing
- Standaardkostprijs
- Prijzettingsmethodes
- Algemene economische lectuur
|
STUDIEMATERIAAL
|
- C., Holthof, Bedrijfseconomie voor de hotelsector, Garant, Antwerpen/Apeldoorn.
- Aanvullende nota's
- P., De Grauwe, Waar gaat het naartoe met onze economie?, Lannoo, 2006, 242 blz. (verplichte lectuur).
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
28
|
lesuren
|
05,36
|
practicum en oefeningen:
|
14
|
lesuren
|
02,68
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
47.6
|
klokuren
|
91,19
|
Verdere toelichting:
- Hoorcolleges
- Oefeningensessies (verplichte aanwezigheid, bij afwezigheid worden er minpunten toegekend (per oefensessie een minpunt van 0,5 tot maximum 2 minpunten))
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijk examen (oefeningen + theorie (kennisvragen) + 2 vragen uit verplichte lectuur)
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Schriftelijk examen (oefeningen + theorie (kennisvragen) + 2 vragen uit verplichte lectuur)
|
|
| |
|