ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Bedrijfseconomie/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM05
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 46
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Holthof Christian


 

KORTE OMSCHRIJVING
Het vak bedrijfseconomie is een inleidende cursus m.b.t. een aantal economische begrippen. Er wordt aandacht besteed aan vraag en aanbod, aan kostprijsberekening en break-even analyses. Tevens wordt er in beperkte mate gefocust op de actuele economische situatie.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • H101A Het vermogen om een situatie in te schatten, op te splitsen in al zijn deelaspecten en te analyseren om de logische structuur, de onderlinge relaties en beïnvloeding te ontrafelen en te begrijpen.
  • H101B Het vermogen om uit de veelheid van feiten en gegevens, ook ogenschijnlijk niet gerelateerde, tot een globaal inzicht te komen en een duidelijke samenhang te destilleren.
  • H103B Het reflecteren rond besluitvorming en gehanteerde aanpak, werkmethoden en processen.
Algemene beroepsgerichte competenties
    Beroepsspecifieke competenties
    • H321 Het kunnen gebruiken van voor de sector specifieke financiële technieken en instrumenten.

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • De student kan een aantal elementaire bedrijfseconomische begrippen toepassen.
    • De student heeft een elementair inzicht in kostprijsberekening in de hotelsector.
    • De student kan een eenvoudig break-evenpunt uitrekenen.
    • De student kan een economisch artikel in de krant lezen.
    • De student beheerst de elementaire aspecten rond kostprijsberekening.

    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

    Boekhouden (1ste jaar hotelmanagement).

    Reception en housekeeping (1ste jaar hotelmanagement).


    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

    Andere begincompetenties

    Elementaire kennis van boekhouden.


    LEERINHOUDEN
    • Vraag en aanbod
    • Full costing
    • Activity Based Costing
    • Standaardkostprijs
    • Prijzettingsmethodes
    • Algemene economische lectuur

    STUDIEMATERIAAL
    • C., Holthof, Bedrijfseconomie voor de hotelsector, Garant, Antwerpen/Apeldoorn. 
    • Aanvullende nota's
    • P., De Grauwe, Waar gaat het naartoe met onze economie?, Lannoo, 2006, 242 blz. (verplichte lectuur).

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    28

     lesuren

      05,36

    practicum en oefeningen:

    14

     lesuren

      02,68

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    47.6

     klokuren

      91,19

    Verdere toelichting:
    • Hoorcolleges
    • Oefeningensessies (verplichte aanwezigheid, bij afwezigheid worden er minpunten toegekend (per oefensessie een minpunt van 0,5 tot maximum 2 minpunten))

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    Schriftelijk examen (oefeningen  + theorie (kennisvragen) + 2 vragen uit verplichte lectuur)

    tijd voor examinering
    uren
    4

    %
     
     00,77

    Tweede examenperiode
    Schriftelijk examen (oefeningen + theorie (kennisvragen)  + 2 vragen uit verplichte lectuur)