ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Recht/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM06
Academiejaar: 2010-2011
Type: kernondersteunend
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 44
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Termonia Kris


 

KORTE OMSCHRIJVING

De relevante hoofdstukken uit het Burgerlijk Wetboek worden besproken met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de rechtspraak.

Eveneens het Wetboek van Koophandel en andere handelsrechtelijke aspecten aangevuld met specifieke wetten worden besproken.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • H101A Het vermogen om een situatie in te schatten, op te splitsen in al zijn deelaspecten en te analyseren om de logische structuur, de onderlinge relaties en beïnvloeding te ontrafelen en te begrijpen.
  • H101B Het vermogen om uit de veelheid van feiten en gegevens, ook ogenschijnlijk niet gerelateerde, tot een globaal inzicht te komen en een duidelijke samenhang te destilleren.
  • H102A Het op een efficiënte en gestructureerde manier op zoek gaan naar kwalitatieve en kwantitatieve informatie functioneel gebruik makend van ICT mogelijkheden zoals internet, bestandsbeheer en informatieve databanken alsook klassieke informatiekanalen.
  • H108A Het aansturen van het eigen leerproces en gericht zijn op zelfontwikkeling.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • H213C Het in staat zijn de onderneming aan te sturen op domeinen zoals financiën, HRM, juridisch, marketing, kwaliteitszorg ...
Beroepsspecifieke competenties
  • H320 Het hanteren en opvolgen van de voor de sector specifieke wetgeving: CAO, vestigingswetten, functiekwalificaties, handelsrecht .

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

Via basisregels van het Burgerlijk Recht en Handelsrecht in staat zijn een eigen zaak op te starten of over te nemen of af te sluiten, alsook de belangrijkste contracten weten af te sluiten. Zoals koop ,huur, lening bewaargeving dading lastgeving dienstverlening,....

Via handelsrecht en econmische regelmentering de procedures korrekt toepassen om zonder vertraging en/.of boetes een Horecazaak te beheren.


VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

geen


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

Andere begincompetenties

Goed analytisch vermogen

Goed redeneervermogen om een oplossing praktijkgericht aan te pakken


LEERINHOUDEN

  • Burgerlijk recht: rechts en handelingsbekwaamheid
  • Handelsrecht: zie wetboek van Koophandel
  • Economisch recht: wet op de handelspraktijken en voorlichting
  • Vestigingswet en vergunningen

  • STUDIEMATERIAAL

    PPT van de lector en andere data

    - Praktisch Burgerlijk Recht (Uitgeverij De Boeck)

    - Praktisch Handels- en conomisch Recht (Uitgeverij De Boeck)


    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    25

     lesuren

      56,82

    practicum en oefeningen:

    17

     lesuren

      38,64

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    0

     klokuren

      00,00

    Verdere toelichting:

    Hoorcolleges afgewisseld met een paar praktische taken, toegepast op de opleiding Hotelmanagement

    Verplichte aanwezigheid.

    De leerstof wordt door de student per moduleweek voorbereid. De geziene leerstof wordt door de student thuis verder geanalyseerd.

     

     


     


    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    schriftelijk examen (kennis en inzichtsniveau)
    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     04,55

    Tweede examenperiode

    idem dan in eerste examenperiode.