1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Voedingsleer |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Voedingswetenschappen 1 |
Afstudeerrichting: |
VD:Voedings- en dieetkunde |
Code: |
10124 |
Academiejaar: |
2010-2011 |
Type: |
kern |
Niveau: |
inleidend |
Programmajaar: |
1 |
Periode binnen het modeltraject: |
Periode 1 |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
40 |
Totaal aantal contacturen: |
32 |
Totaal studietijd: |
52 |
Deeltijds programma: |
deel 1 |
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Janssens Carla
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
De cursus start met een grondige studie van de macro- en micronutriënten. Indeling, voedingswaarden, fysiologische functies, nutritionele behoeften en aanbevolen hoeveelheden worden voor elke nutriënt behandeld.
We leggen (in beperkte mate) al een link tussen inadequate inname en mogelijke aandoeningen. Vanuit ‘Methoden en onderzoek’ leren de studenten om voldoende kritisch om te gaan met begrippen als ‘behoefte’ en ‘aanbevolen hoeveelheid’. We beschouwen in deze periode ‘Voedingsleer’ en 'Voeding & Energie' als een integratief geheel met het ‘Chemie I’.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
-
kent de voedingsstoffen : koolhydraten, vetten, eiwitten, water, vitamines, mineralen en spoorelementen
-
kent de specifieke voedingseigenschappen van deze voedingsstoffen o.a. fysiologische functies
-
kent de bronnen van de verschillende voedingsstoffen in de Westerse voeding
-
kent de nutrionele behoeften (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden volgens de Nationale Raad van de Voeding)
|
|
LEERINHOUDEN
|
-
Definiëring van het begrip "voedingsstoffen"
-
Koolhydraten : gevulde en lege calorieën, zoetend vermogen, trage en snelle suikers, gemodificeerde zetmelen, geleren, verstijfselen, retrogradatie, fysiologische functies en nutrionele behoeften en bronnen
-
Eiwitten : essentiële en niet-essentiële aminoz
uren, biologische waarde van eiwitten, netto eiwit benutting, fysiologische functies, nutrionele behoeften en bronnen
-
Vetten: verzadigd en onverzadigd vet, dierlijk versus plantaardig vet, essentiële vetzuren, cis/trans vetzuren, fysiologische functie
s, nutrionele behoeften en bronnen
-
Mineralen en spoorelementen : fysiologische functies, nutrionele behoeften en bronnen
-
Vitamines : vetoplosbare versus wateroplosbare vitamines, risicogroepen voor a-, hyper- en
hypovitaminose
-
Water : vochtbalans, f
ysiologische functies
|
STUDIEMATERIAAL
|
-
Cursus 'Voedingsleer' - auteur: Carla Janssens - Plantijn Hogeschool 2010-2011
-
NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel ISBN 9789074362009 (2009)
-
Receptenleer - Technieken en Processen (J.G. van Eeden, A.S. Visser, T.F. Visser, A. Van de Z
edde) ISBN 90 5574 148 5
-
Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (n° 8309 herziening 2009)
-
Voeding en Gezondheid (Van Camp et al) ISBN 90-209-6600-6 (2006)
-
Vakliteratuur (bib)
-
Didactische voedingswinkel
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
22
|
lesuren
|
35,48
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
8
|
lesuren
|
12,90
|
studietijd buiten contacturen:
|
30
|
klokuren
|
48,39
|
Verdere toelichting:
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
- INT1-1
Het geïntegreerde examen bevat: - kennis-, inzichts- en toepassingsvragenvragen over Voedingsleer en Chemie I - correct oplossen van een eenvoudige casus.
Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
- dit cijfer wordt (
in consensus
) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
- het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
- niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
- afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
- niet uitvoeren van individuele taken
- niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve toets van dit opleidingsonderdeel.
|
|
| |
|