ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Voedingsleer
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 1
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10124
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 40
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 52
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Janssens Carla


 

KORTE OMSCHRIJVING

De cursus start met een grondige studie van de macro- en micronutriënten. Indeling, voedingswaarden, fysiologische functies, nutritionele behoeften en aanbevolen hoeveelheden worden voor elke nutriënt behandeld.

We leggen (in beperkte mate) al een link tussen inadequate inname en mogelijke aandoeningen. Vanuit ‘Methoden en onderzoek’ leren de studenten om voldoende kritisch om te gaan met begrippen als ‘behoefte’ en ‘aanbevolen hoeveelheid’. We beschouwen in deze periode ‘Voedingsleer’ en 'Voeding & Energie' als een integratief geheel met het ‘Chemie I’.

 


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
    • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
    Beroepsspecifieke competenties

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
      • kent de voedingsstoffen : koolhydraten, vetten, eiwitten, water, vitamines, mineralen en spoorelementen
      • kent de specifieke voedingseigenschappen van deze voedingsstoffen o.a. fysiologische functies
      • kent de bronnen van de verschillende voedingsstoffen in de Westerse voeding
      • kent de nutrionele behoeften (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden volgens de Nationale Raad van de Voeding)
      LEERINHOUDEN
      • Definiëring van het begrip "voedingsstoffen"
      • Koolhydraten : gevulde en lege calorieën, zoetend vermogen, trage en snelle suikers, gemodificeerde zetmelen, geleren, verstijfselen, retrogradatie, fysiologische functies en nutrionele behoeften en bronnen
      • Eiwitten : essentiële en niet-essentiële aminoz uren, biologische waarde van eiwitten, netto eiwit benutting, fysiologische functies, nutrionele behoeften en bronnen
      • Vetten: verzadigd en onverzadigd vet, dierlijk versus plantaardig vet, essentiële vetzuren, cis/trans vetzuren, fysiologische functie s, nutrionele behoeften en bronnen
      • Mineralen en spoorelementen : fysiologische functies, nutrionele behoeften en bronnen
      • Vitamines : vetoplosbare versus wateroplosbare vitamines, risicogroepen voor a-, hyper- en  hypovitaminose
      • Water : vochtbalans, f ysiologische functies

      STUDIEMATERIAAL
      • Cursus 'Voedingsleer' - auteur:  Carla Janssens - Plantijn Hogeschool 2010-2011 

      • NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel  ISBN 9789074362009 (2009)

      • Receptenleer - Technieken en Processen (J.G. van Eeden, A.S. Visser, T.F. Visser, A. Van de Z edde)  ISBN 90 5574 148 5

      • Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (n° 8309 herziening 2009)

      • Voeding en Gezondheid (Van Camp et al) ISBN 90-209-6600-6 (2006)

      • Vakliteratuur (bib)

      • Didactische voedingswinkel


      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      22

       lesuren

        35,48

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

      8

       lesuren

        12,90

      studietijd buiten contacturen:

      30

       klokuren

        48,39

      Verdere toelichting:

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode
      •  INT1-1 
        Het geïntegreerde examen bevat:
        -  kennis-, inzichts- en toepassingsvragenvragen over Voedingsleer en Chemie I
        -  correct oplossen van een eenvoudige casus. 

      Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

       

      - dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

         - niet uitvoeren van individuele taken

         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties

       

       


      tijd voor examinering
      uren
      2

      %
       
       03,23

      Tweede examenperiode
      Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve toets van dit opleidingsonderdeel.