ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Chemie 1
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 1
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10374
Academiejaar: 2010-2011
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 40
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 52
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Van Cleemput Marjan


 

KORTE OMSCHRIJVING

Chemie en voedsel hebben meer met elkaar gemeen dan je zou kunnen vermoeden. Voedsel is immers volledig opgebouwd uit moleculen! De fysiologische (lichamelijk), sensorische (smaak, structuur) en technologische (verwerken, koken, bewaren) functie van voedingsstoffen is nauw verwant met hun chemische kenmerken. De studie van de verbindingen die deel uitmaken van de voeding valt onder de bio-organische chemie.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
Beroepsspecifieke competenties

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • bezit een grondige kennis van de chemische binding
    • kent de chemische structuur, opbouw, eigenschappen en bindingsvormen en isomerisatie van de relevante bio-organische moleculen (koolhydraten, vetten, eiwitten en nucleinezuren)
    • kent de basisreacties van deze bio-moleculen die van belang zijn in de voeding en biologische processen (hydrolyse en condensatie, oxidatie en reductie, verzeping, denaturatie)
    • kent steroïdale structuur (cholesterol)
    • het belang en de situering van deze bio-organische voedingsstoffen in de voeding
    • verzamelt relevante chemische informatie, verwerkt deze en situeert deze in de voedingsleer
    • schat het belang van chemische kennis in de moderne voedingsleer en voedingstechnologie in
    • kent de aard en de toestand van de materie waaruit voedsel opgebouwd is (van elementen tot mengsels)
    • kent scheidingstechnieken die in voedselanalyse gebruikt worden (o.a. filtratie, destillatie, extractie)
    • gebruikt chemische basisbegrippen (atomen, isotopen, molecule, bindingsvorm, elektronegativiteit, Lewisformule, …) en begrijpt zo de chemische verschijnselen in voeding
    • geeft de structuur van moleculen weer
    LEERINHOUDEN
    1. Atomen en moleculen, aggregatietoestanden
    2. Chemische binding: intra- en intermoleculaire krachten, Lewisstructuren
    3. Moleculaire geometrie
    4. Belangrijke functionele groepen in de organische chemie
    5. Stereochemie
    6. Koolhydraten
    7. Lipiden
    8. Eiwitten

    STUDIEMATERIAAL

    Noodzakelijke leermiddelen
    • Cursus ‘chemie I’ –auteur: K. Dhont- Plantijn Hogeschool 2009
    • ‘Sesam Atlas van de biochemie’, Koolman, J., Röhm, K.-H., SESAM, 2004, ISBN 90-5574-433-3
    Bouwdoos moleculen
    Aanbevolen leermiddelen:
    • 'Organic Chemistry', Mc Murry, J., Brooks/Cole-Thomson Learning, 2004, ISBN 0-534-42005-2
    • ‘Inleiding in de bio-organische chemie’, Engbersen, J.F.J, De Groot,  AE., Wageningen pers, 1995, ISBN-10 90-74134-21-1
    • “Eten, meten en weten”, L.Deweghe en J-M. Mortier, KWCV-Voeding,  SBN 9080495719
    • Hoofdstuk 5: 'Bio Moleculen', uit 'Biologie voor het MLO' ; A.G.M.Bekers, E.M. van Hove, H.C. de Rijk, uitg.Bohn Stafleu Van Loghum,Heron reeks, 2003, ISBN 9031333360
    • voor lipiden: http://www.lipidlibrary.co.uk/lipids.html
    • Literatuur voorhanden in bib

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    26

     lesuren

      41,94

    practicum en oefeningen:

    4

     lesuren

      06,45

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    30

     klokuren

      48,39

    Verdere toelichting:

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    INT1-1:

      Schriftelijk examen met kennis- , inzichts- en toepassingsvragen, zowel stellingvragen, meerkeuzevragen als openvragen waarbij de student bewijst dat hij voldoende kennis heeft van de chemische structuur, de chemische binding, opbouw van moleculen, bindingsvormen, eigenschappen en isomerisatie van de relevante bio-organische voedingsstoffen, de reacties van deze bio-moleculen die van belang zijn in de voeding en biologische processen en bewijst dat hij in staat is om relevante chemische informatie te verwerken en deze te linken aan moderne voedingsleer.

      Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

      - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

         - niet uitvoeren van individuele taken

         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties



       


      tijd voor examinering
      uren
      2

      %
       
       03,23

      Tweede examenperiode
      idem eerste examenperiode