|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Micro-organismen spelen een grote rol in ons voedsel. Niet alleen zorgen zij voor het ontstaan van nieuwe voedselproducten, maar zij zijn ook van groot belang voor de voedselbewaring, het voedselbederf en voedselvergiftigingen
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- VD115 Streeft naar verbetering.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
- VD255 Respecteert timing en afspraken.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
1. Kent de basis van de microbiologie en de detectiemethoden van de micro-organismen 2. Kent het onderscheid tussen voedseleigen en pathogene micro-organismen in de voeding. 3. Kent het ziekteproces van pathogene micro-organismen . 4. Legt het verband tussen de verschillende ziekten en voeding of dieet. 5. Kent het nut van micro-organismen in de voeding.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
|
Andere begincompetenties
|
|
LEERINHOUDEN
|
algemene inleiding tot de prokaryoten
bespreking van de micro-organismen in de verschillende voedingsmiddelen en hun detectiemethoden
voedselintoxicatie en voedselinfectie
intrinsieke en extrinsieke parameters van voedsel die de groei van micro-organismen beïnvloeden
voedselbewaring, voedselbederf
micro-organismen van de omgeving die het voedingsmidddel beïnvloeden
schimmels, gisten en protozoa die van belang zijn in de voeding
aseptische uitvoering van algemene microbiologische technieken en testen op microbiologische hygiëne van de werkplek, microbiologische testen, waaronder snelle detectiemethoden,van een aantal voedingsmiddelen
|
STUDIEMATERIAAL
|
Cursus: microbiologie van de voeding - auteur: Crols Marina- Plantijn Hogeschool.
Cursus: microbiologie van de voeding - labo - auteur: Crols Marina- Plantijn Hogeschool.
Instrumenten, toestellen en materiaal in het microbiologisch laboratorium.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
22
|
lesuren
|
18,97
|
practicum en oefeningen:
|
28
|
lesuren
|
24,14
|
vormen van groepsleren:
|
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
62
|
klokuren
|
53,45
|
Verdere toelichting:
11 hoorcolleges.
14 praktijksessies. Aanwezigheid verplicht voor de praktijksessies
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijke integratieve toets INT2-3 (70% van de punten). Het examen van microbiologie wordt op een ander moment afgenomen dan het examen fysicochemie.
Permanente evaluatie van de praktijksessies (30%).
Afwezigheden: Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt. De student neemt hiervoor zelf het initiatief Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit. Deze kan niet ingehaald worden. Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling. Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
De toets wordt hernomen, de punten van de permanente evaluatie worden overgedragen.
|