ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Microbiologie van de voeding
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10420
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 2
Aantal studiepunten: 4
Wegingscoëfficient: 4
Totaal aantal contacturen: 54
Totaal studietijd: 104
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Asselberg Rob
Crols Marina
Van Eyken Els


 

KORTE OMSCHRIJVING

Micro-organismen spelen een grote rol in ons voedsel. Niet alleen zorgen zij voor het ontstaan van nieuwe voedselproducten, maar zij zijn ook van groot belang voor de voedselbewaring, het voedselbederf en voedselvergiftigingen


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD115 Streeft naar verbetering.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
Beroepsspecifieke competenties

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
     

    1. Kent de basis van de microbiologie en de detectiemethoden van de micro-organismen

    2. Kent het onderscheid tussen voedseleigen en pathogene micro-organismen in de voeding.
    3. Kent het ziekteproces van pathogene micro-organismen .
    4. Legt het verband tussen de verschillende ziekten en voeding of dieet.
    5. Kent het nut van micro-organismen in de voeding.


    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

    Andere begincompetenties

    LEERINHOUDEN
  • algemene inleiding tot de prokaryoten
  • bespreking van de micro-organismen in de verschillende voedingsmiddelen en hun detectiemethoden 
  • voedselintoxicatie en voedselinfectie 
  • intrinsieke en extrinsieke parameters van voedsel die de groei van micro-organismen beïnvloeden
  • voedselbewaring, voedselbederf
  • micro-organismen van de omgeving die het voedingsmidddel beïnvloeden
  • schimmels, gisten en protozoa die van belang zijn in de voeding  
  • aseptische uitvoering van algemene microbiologische technieken en testen op microbiologische hygiëne van de werkplek, microbiologische testen, waaronder snelle detectiemethoden,van een aantal voedingsmiddelen

  • STUDIEMATERIAAL
  • Cursus: microbiologie van de voeding - auteur: Crols Marina- Plantijn Hogeschool.
  • Cursus: microbiologie van de voeding - labo - auteur: Crols Marina- Plantijn Hogeschool.
  • Instrumenten, toestellen en materiaal in het microbiologisch laboratorium.

  • WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    22

     lesuren

      18,97

    practicum en oefeningen:

    28

     lesuren

      24,14

    vormen van groepsleren:

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    62

     klokuren

      53,45

    Verdere toelichting:
  • 11 hoorcolleges.
  • 14 praktijksessies. Aanwezigheid verplicht voor de praktijksessies

  • EVALUATIE

    Eerste examenperiode
  • Schriftelijke integratieve toets INT2-3 (70% van de punten). Het examen van microbiologie wordt op een ander moment afgenomen dan het examen fysicochemie.
  • Permanente evaluatie van de praktijksessies (30%).

     

    Afwezigheden:

    Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief

     

    Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.

    Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.

     


  • tijd voor examinering
    uren
    4

    %
     
     03,45

    Tweede examenperiode

    De toets wordt hernomen, de punten van de permanente evaluatie worden overgedragen.