ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Samenstellen gezonde maaltijd volgensNRV
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 2
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10425
Academiejaar: 2010-2011
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 3
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 40
Totaal aantal contacturen: 0
Totaal studietijd: 41,6
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Aerts Ingrid


 

KORTE OMSCHRIJVING
Tijdens deze lessen worden de aanbevelingen van de HGR toegepast op de maaltijden. Zowel kwantitatief als kwalitatief worden de verschillende maaltijden en het maaltijdenpatroon opgebouwd, geïnterpreteerd.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD119 Stelt de cliënt centraal.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD122 Respecteert de eigenheid van de cliënt.
  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
  • VD239 Geeft aan welke informatie ontbreekt en gaat ernaar op zoek.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD247 Neemt zelfstandig beslissingen.
  • VD248 Bereidt taken systematisch voor.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD253 Pakt problemen creatief aan.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
  • VD257 Controleert eigen werk op fouten en vergissingen en corrigeert.
  • VD258 Levert onder druk correcte resultaten.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
  • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.
  • VD370 Treedt adviserend en coördinerend op met betrekking tot voedselbereiding en distributie.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • past de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad in verband met de voedingsaanbevelingen in België toe
  • stelt op basis van deze richtlijnen een gezonde maaltijd samen
  • ontdekt de voedingsfouten in een voedingsanamnese
  • zoekt een alternatief voor voedingsfouten
  • schrijft een eenvoudig voedingsadvies uit
  • maakt een kritische vergelijking tussen de Belgische en de Nederlandse voedingsaanbevelingen
  • LEERINHOUDEN

    Medisch wetenschappelijke kennis en algemene voedingsinzichten worden in toegepaste voedingsleer geïntegreerd tot specifieke voedingsaanbevelingen. De Hoge Gezondheidsraad heeft in samenwerking met de Nationale Raad van de Voeding, voedingsaanbevelingen voor België uitgeschreven
    Via oefeningen worden recepten en menu’s opgesteld en aangepast aan de grondbeginselen van een gezonde voeding.
    Volgende hoofdstukken komen hierbij aan bod:
    • Het maaltijdenpatroon: de definitie en de energieverdeling tussen de verschillende maaltijden.
    • Het ontbijt: Het belang en de samenstelling van een volwaardig ontbijt.
    • De tweede broodmaaltijd: Het belang en de samenstelling van de tweede broodmaaltijd.
    • De warme maaltijd: Het belang en de samenstelling van de warme maaltijd.
    • De tussendoortjes: het belang en de samenstelling van de tussendoortjes.
    • Vergelijking Belgische en Nederlandse voedingsnormen.

    STUDIEMATERIAAL
    • cursus Voedingswetenschappen 2 – auteur Ingrid Aerts - Plantijn Hogeschool
    • cursus IOP3
    • handboek gezondheidspromotie, evenwichtig eten en gezond bewegen, lannoo campus, ISBN 97890 209 7329 7, 2007
    • De actieve voedingsdriehoek: een praktische voedings- en beweeggids VIGeZ, juli 2008
    • tijdschriften in de bibliotheek
    • artikels in de map voedingswetenschappen 2 in de educatieve mappen op de e-campus
    • plantijn kennislijn
    • Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie NUBEL, ISBN 9789074362009, 2009.
    • Brochure: Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge gezondheidsraad, HGR nr. 8309, herziening 2009
    • Brochure: Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad, revisie januari 2005
    • eigen kookboeken en die van de bibliotheek

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

     lesuren

      NaN (Niet-een-getal)

    practicum en oefeningen:

     lesuren

      NaN (Niet-een-getal)

    vormen van groepsleren:

     lesuren

      NaN (Niet-een-getal)

    studietijd buiten contacturen:

     klokuren

      NaN (Niet-een-getal)

    Verdere toelichting:
  • verplichte werkcolleges met oefeningen.
  • aan de hand van een integratieve opdracht wordt de theorie onmiddellijk in de praktijk omgezet.
  • klassikale oefeningen worden thuis verder afgewerkt.
  • klassikale remediëring van en afspraken inzake de integratieve opdracht

  • EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • Integratieve toets INT3-1 (90% van de punten van deze component): criteria:
      • gevolgde methodiek
      • toepassen van de juiste formules
      • omzetten van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
      • correctheid van de antwoorden en berekeningen
      • volledigheid van de argumentatie
      • logische opbouw van de argumentatie
      • duidelijke, heldere formulering van de antwoorden 
    • Alle werkcolleges zijn verplicht met evaluatie integratieve opdracht (IO-P3) (10%).
    • Studenten die afwezig zijn op INT3-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 2'.


    tijd voor examinering
    uren

    %
     
     NaN (Niet-een-getal)

    Tweede examenperiode
  • Enkel de integratieve toets INT3-1 wordt hernomen. Behaalde jaarpunten via de IOP3 worden niet meegenomen.

  • Studenten die afwezig zijn op de INT3-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'Voedingswetenschappen 2'

  • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten:
    • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    • het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
         - niet uitvoeren van individuele taken
         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
  •