|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Op een professionele manier bezig zijn met voeding en het belang kennen van een gezonde en evenwichtige voeding voor het bevorderen van de gezondheid. Theoretisch kennis is één zaak, dit ook kunnen vertalen naar een haalbare, smakelijke en evenwichtige voeding is een andere praktische vaardigheid. In deze vaardigheid gaan we oefenen om op een wetenschappelijke manier modellen en maaltijden te analyseren die voor een groot publiek van toepassing kunnen zijn. In België heet dit model ‘De actieve voedingsdriehoek’, in de ons omringende landen heeft dit andere benamingen. Omdat de wereld zo klein is gaan we die ook in het kort bestuderen. De actieve voedingsdriehoek wordt dus in al zijn 'wetenschappelijke' facetten bekeken.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
- VD119 Stelt de cliënt centraal.
- VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
- VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
- VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
- VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
|
|
LEERINHOUDEN
|
- geschiedenis van de verschillende voedingsvoorlichtingsmodellen
- de actieve voedingsdriehoek wetenschappelijk bekeken
- de actieve voedingsdriehoek volgens de voedingsmiddelengroepen
- de actieve voedingsdriehoek als aanbreng van voedingsstoffen
- de actieve voedingsdriehoek en de praktische aanbevelingen van de HGR
- de actieve voedingsdriehoek en het lacto-ovovegetarisme
- een eenvoudig voedingsadvies uitschrijven
- internationale voedingsvoorlichtingsmodellen
|
STUDIEMATERIAAL
|
- Cursus: Voedingswetenschappen 2 – auteur Ingrid Aerts– Plantijn Hogeschool - 2010 -2011
- cursus IOP3
- De actieve voedingsdriehoek: een praktische voedings- en beweeggids, VIG, juli 2008
- Handboek Gezondheidspromotie, VIGeZ, ISBN 978 90 209 7329 7, 2007
-
Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie NUBEL, ISBN 97 89074362009, 2009.
- Brochure: Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad, januari 2005
- Plantijn kennislijn
- Eigen kookboeken en die van de bibliotheek
- Internetbronnen
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
|
lesuren
|
NaN (Niet-een-getal)
|
practicum en oefeningen:
|
|
lesuren
|
NaN (Niet-een-getal)
|
vormen van groepsleren:
|
|
lesuren
|
NaN (Niet-een-getal)
|
studietijd buiten contacturen:
|
|
klokuren
|
NaN (Niet-een-getal)
|
Verdere toelichting:
- verplichte werkcolleges
- aan de hand van integratieve opdracht (IOP3) oefeningen wordt de theorie in de praktijk omgezet
- klassikale verbeteringen van de IOP3 in het laatste werkcollege
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
- evaluatie IOP3 (10 %) en INT3-1 (90%)
- Evaluatie toets INT3-1
- kennisvragen, inzichtsvragen, verbanden leggen
- oefeningen, gevolgde methodiek
- volledigheid van de argumentatie en de correctheid van de antwoorden
- schriftelijke taalbeheersing bij het uitschrijven van adviezen
- Studenten die afwezig zijn op INT3-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'voedingswetenschappen 2'.
|
tijd voor examinering
|
uren
|
%
NaN (Niet-een-getal)
|
|
Tweede examenperiode
|
-
het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria: - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen - niet uitvoeren van individuele taken - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
|