2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Sportvoeding |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Voedingswetenschappen 3 |
Afstudeerrichting: |
VD:Voedings- en dieetkunde |
Code: |
20088 |
Academiejaar: |
2010-2011 |
Type: |
kern |
Niveau: |
uitdiepend |
Programmajaar: |
2 |
Periode binnen het modeltraject: |
Periode 4 |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
25 |
Totaal aantal contacturen: |
12 |
Totaal studietijd: |
39 |
Deeltijds programma: |
deel 1 |
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
De Ridder Inge
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Een (intensieve) sporter heeft andere voedingsbehoeften dan een niet-sporter. Daarnaast wordt er over dit onderwerp enorm veel geschreven en is voor een topsporter een goede uitgebalanceerde voeding, zowel kwalitatief als kwantitatief, zeer belangrijk voor zijn prestaties.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- VD101 Stelt het eigen handelen in vraag.
- VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
- VD113 Voorziet verschillende oplossingen of uitwijkmogelijkheden bij uitdagingen.
- VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
- VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
- VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
- VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
- VD252 Pakt problemen praktisch aan.
- VD256 Verwerkt gegevens correct.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
-
benoemt de verschillende energiesystemen van de spier
-
maakt onderscheid tussen de verschillende soorten sporten en het gebruik van de verschillende energiesystemen
-
geeft adviezen over sportvoeding, meer bepaald naar de verschillende sporttakken
-
kent verschillende soorten sportpreparaten
-
stelt sportdagschema’s op en berekent deze met Vodisys
-
stelt sportweekmenu’s op, past deze aan en berekent deze met Vodisys
-
integreert kennis en inzicht in vooropgestelde casussen
|
|
LEERINHOUDEN
|
-
inleiding in de sportfysiologie
-
basisprincipes van sportvoeding naar energie en energieleverende stoffen
-
basisprincipes van sportvoeding voor vocht, mineralen en vitamines
-
basisprincipes van sportvoeding bij de verschillende sporten,(duursport,krachtsport, team/spelsport) en sportpreparaten
-
bespreking van de casussen
|
STUDIEMATERIAAL
|
- cursus hoofdstuk “Sportvoeding” – auteur Inge De Ridder - Plantijn Hogeschool en gekregen handouts van aantal presentaties
- Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
- Voedingsberekeningsprogramma Bins/Vodisys
- handboek: voeding en sport van Van Geel Anja. NOC
- vakliteratuur: "Betere sportprestaties met een aangepaste voeding", Vanhee P., Nutrinews juni 2007
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
10
|
lesuren
|
23,81
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
30
|
klokuren
|
71,43
|
Verdere toelichting:
hoorcolleges afgewisseld met oefeningen die een toepassing zijn op de verkregen theoretische inzichten
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’ (periodes 4&6) leggen één integratieve toets af over de vier componenten van dit onderdeel
Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
- dit cijfer wordt (
in consensus
) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
- het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
- niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
- afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
- niet uitvoeren van individuele taken
- niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
|
|
| |
|