ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Sportvoeding
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 3
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20088
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 25
Totaal aantal contacturen: 12
Totaal studietijd: 39
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): De Ridder Inge


 

KORTE OMSCHRIJVING

Een (intensieve) sporter heeft andere voedingsbehoeften dan een niet-sporter. Daarnaast wordt er over dit onderwerp enorm veel geschreven en is voor een topsporter een goede uitgebalanceerde voeding, zowel kwalitatief als kwantitatief, zeer belangrijk voor zijn prestaties.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD101 Stelt het eigen handelen in vraag.
  • VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
  • VD113 Voorziet verschillende oplossingen of uitwijkmogelijkheden bij uitdagingen.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • benoemt de verschillende energiesystemen van de spier
    • maakt onderscheid tussen de verschillende soorten sporten en het gebruik van de verschillende energiesystemen
    • geeft adviezen over sportvoeding, meer bepaald naar de verschillende sporttakken
    • kent verschillende soorten sportpreparaten
    • stelt sportdagschema’s op en berekent deze met Vodisys
    • stelt sportweekmenu’s op, past deze aan en berekent deze met Vodisys
    • integreert kennis en inzicht in vooropgestelde casussen
LEERINHOUDEN

 

  • inleiding in de sportfysiologie
  • basisprincipes van sportvoeding naar energie en energieleverende stoffen
  • basisprincipes van sportvoeding voor vocht, mineralen en vitamines
  • basisprincipes van sportvoeding bij de verschillende sporten,(duursport,krachtsport, team/spelsport) en sportpreparaten

  • bespreking van de casussen

STUDIEMATERIAAL
  • cursus hoofdstuk “Sportvoeding” – auteur Inge De Ridder - Plantijn Hogeschool en gekregen handouts van aantal presentaties
  • Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
  • Voedingsberekeningsprogramma Bins/Vodisys
  • handboek: voeding en sport van Van Geel Anja. NOC
  • vakliteratuur: "Betere sportprestaties met een aangepaste voeding", Vanhee P., Nutrinews juni 2007

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

10

 lesuren

  23,81

practicum en oefeningen:

0

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

30

 klokuren

  71,43

Verdere toelichting:
hoorcolleges afgewisseld met oefeningen die een toepassing zijn op de verkregen theoretische inzichten

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • integratieve toets INT4-1 (schriftelijke toets in examenweek) en evaluatie van de casus sportvoeding
  • evaluatiecriteria voor de integratieve toets
    • de vragen zijn kennis-, inzichts- en toepassingsvragen; zowel stellingvragen, meerkeuzevragen als openvragen en casusvragen
    • de casus heeft  twee evaluatiecriteria : 1 voor de verwerking in gemiddelde dag/dagschema (zie component BINS) en 1 voor de component sportvoeding
  • studenten die afwezig zijn op INT4-1 krijgen een A als beoordeling en halen dus een A op het opleidingsonderdeel voedingswetenschappen 3
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

    - dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

    - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

       - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

       - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

       - niet uitvoeren van individuele taken

       - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties


tijd voor examinering
uren
2

%
 
 04,76

Tweede examenperiode

studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’ (periodes 4&6) leggen één integratieve toets af over de vier componenten van dit onderdeel

Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

- dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

- het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

   - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

   - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

   - niet uitvoeren van individuele taken

   - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties