ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Voeding doorheen de levensloop
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 3
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20089
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 40
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 62,4
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Aerts Ingrid
Geys Kim


 

KORTE OMSCHRIJVING

De behoefte aan voedsel en voedingsstoffen, de beleving van voedsel- en voedingsproblemen zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd. Elke leeftijdscategorie kent haar eigen behoeftes en voedingsproblemen: zwangere en lacterende, zuigeling, peuter en kleuter, scholieren, adolescenten, jong volwassenen en ouderen en bejaarden. De volwassenen hebben we in periode 3 behandeld. We gebruiken de kennis van die periode als basis om de andere leeftijdscategorieën te bekijken. Aan zuigelingenvoeding gaan we extra aandacht besteden omdat deze sterk afwijkt van de gewone voeding. Antropometrische metingen worden in deze periode ook bestudeerd.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD119 Stelt de cliënt centraal.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD131 Bespreekt problemen open met collega's.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
  • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • meet lichaamsgewicht, lengte en middelomtrek en interpreteert de resultaten van de metingen.
  • berekent het (ideale) lichaamsgewicht volgens Quetelet, normogram van Deurenberg e.d.
  • kent begrippen als indirecte calorimetrie, onderwaterweging e.d.
  • past de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in verband met voedingsaanbevelingen voor België toe op de verschillende leeftijdscategorieën
  • zet deze aanbevelingen om in gezonde voeding aangepast aan de leeftijdscategorie.
  • spoort voedingsproblemen op en schrijft adviezen uit
  • leest wetenschappelijke artikels, vat deze samen en vertaalt deze in bruikbare
  • LEERINHOUDEN
    • Antropometische metingen, meten van lengte,gewicht en middelomtrek, bepalen van lichaamssamenstelling, gebruik van weegschalen en andere antropometrische apparatuur, gebruik van verschillende nomogrammen, e.d.  
    • Voeding bij zwangere, zwangerschapscomplicaties en lacterende. Berekenen van nutritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies. 
    • Voeding van de zuigeling. Berekenen van nutritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies.
    • Borstvoeding, aandachtpunten voor voedingsproblemen bij prematuren. Berekenen van nuritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies.
    • Peuter- en kleutervoeding. Berekenen van nutritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies.
    • Voeding bij scholieren, adolescenten en jong volwassenen. Berekenen van nutritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies.
    • Voeding bij bejaarden. Berekenen van nutritionele behoefte en uitschrijven van aangepast voedingsadvies.
    • Aan de hand van oefeningen wordt de praktijk toegepast.
    • Seminarie met als onderwerp 'bewegingsadvies en coaching'

    STUDIEMATERIAAL
    • Cursus 'Antropometrische metingen' – auteur: Kim Geys - Plantijn Hogeschool – 2010-2011
    • Teksten ‘Antropometrie' van de Metabole Eenheid  - Dienst diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, 2010
    • Cursus: 'Voeding doorheen de levensloop' – Auteurs: Ingrid Aerts en Marina Hertogen - Plantijn Hogeschool – 2010-2011 
    •  Opdrachten en oefeningenmap - auteur - Hertogen Marina 2010-2011
    • Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand, Y Vandenplas, VUB, 2006
    • Voedingsaanbevelingen voor België, HGR nr. 8309, herziening 2009 ,
    • FOD, Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, www.health.fgov.be
    •  Nationaal Voedings- en GezondheidsPlan (NVGP), Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, www.mijnvoedingsplan.be
    • VIGeZ, Vlaams Instituur voor Gezondheidspromotie en ziektepreventie, www.vigez.be
    • Health and food, www.healthandfood.be
    • Nice, Voedingsinformatiecentrum, www.nice-info.be 
    • Brochures 'Kind en Gezin', Hallepoortlaan, 27 te 1060 Brussel, www.kindengezin.be
    • NUBEL, 5de editie, Belgische voedingsmiddelentabel, ISBN 9789074362009, carine.seeuws@health.fgov.be
    • BINS, voedingsprogramma
    • NEVO, Nederlands voedingsstoffenbestand, ISBN, 90-5177-037-5, 2006
    • Flanders ’ FOOD, Voedingsingrediënten: een stand van zaken, ISBN: 90 209 6697 9, 2006
    • Flanders ’ FOOD, Voeding en Gezondheid, ISBN: 90 209 6600 6, 2006
    • Handboek gezondheidspromotie, evenwichtig eten en gezond bewegen, Lannoo Campus, ISBN 97890 209 7329 7, 2007
    • Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994 064, 2001
    • Plantijn richtlijn
    • Plantijn kennislijn
    • Tijdschriften en boeken in de bibliotheek
    • Wetenschappelijke artikels
    • Verplichte actuele seminaries en/of bijscholingen die betalend zijnEenvoudige rekenmachine.

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    30

     lesuren

      42,25

    practicum en oefeningen:

    0

     lesuren

      00,00

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    39

     klokuren

      54,93

    Verdere toelichting:

    Verplichte aanwezigheid tijdens de werkcolleges.
    Opdrachten die te laat worden afgegeven krijgen geen beoordeling.
    Afwezigheden:
    Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief
     
    Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.
    Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
  • Evaluatie opdrachten 5% en examen 95%
  • Opdrachten: uitvoeren taken, heldere formulering van adviezen, verplichte aanwezigheid tijdens de werkcolleges en praktijksessie
  • Integratieve toets INT4-1: kennisvragen, toepassingsvragen, correctheid van de antwoorden, volledigheid van de argumentatie, duidelijke en heldere formulering van de antwoorden, creativiteit bij oefeningen en juiste berekening.
  • de plantijn kennislijn kan als parate kennis getoetst worden
  • studenten die afwezig zijn op INT4-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

    - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
       - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
       - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
       - niet uitvoeren van individuele taken
       - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties

  • tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     02,82

    Tweede examenperiode
  • uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve toets met dezelfde evaluatiecriteria
  • studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’ leggen één integratieve toets over alle componenten (van periodes 4&6) van dit opleidingsonderdeel
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
     
    - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
       - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
       - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
       - niet uitvoeren van individuele taken
       - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
  •