ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Voeding in specifieke omstandigheden
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 3
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20090
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 6
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 20
Totaal aantal contacturen: 14
Totaal studietijd: 31,2
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Hertogen Marina


 

KORTE OMSCHRIJVING
Met voeding in specifieke omstandigheden bedoelen we alternatieve voedingsystemen, voeding bij kansarmoede hier en in de derde wereld, voeding bij andere culturen en de nutritionele, maatschappelijke en sociale aspecten van alcoholmisbruik.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD119 Stelt de cliënt centraal.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
  • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • geeft voedingsbegeleiding aan individuen en groepen die een afwijkend voedingspatroon hebben omwille van sociale, culturele, maatschappelijke en/of economische redenen.
  • kent de verschillende alternatieve voedingssystemen zoals, veganisme, macrobiotiek, antroposofische voeding, voedselcombinaties
  • begeleidt het individu  in het volwaardig maken van deze systemen en wijst op eventuele gevaren en tekorten.
  • kent de middelen om kansarmoede in eigen land te herkennen en aangepaste voedingsbegeleiding te geven.
  • heeft inzicht in het mechanisme van voedseltekort in de landen van de derde wereld en kent de kanalen in België om hieraan iets te doen.
  • kent de systemen om problemen met onaangepast alcoholgebruik te herkennen en verwijst deze deskundig door.
  • kent de verschillende eetculturen in België en weet waar hij/zij best rekening mee houdt in het voedingsadvies.
  • kent de systemen om problemen met onaangepast alcoholgebruik (POA) te herkennen en kan deze deskundig doorverwijzen.
LEERINHOUDEN
  • Alternatieve voedingssystemen zoals vegetarisme, veganisme, macrobiotiek, antroposofische voeding, combinatievoeding, e. d.
  • Voeding bij andere culturen: joodse, islamitische, hindoe, e.d.
  • Voeding en alcohol(isme)
  • Voeding en (kans)armoede

  • STUDIEMATERIAAL
  • Cursus ‘Voeding in specifieke omstandigheden’ – auteur: Marina Hertogen – Plantijn Hogeschool -       2010 - 2011
  • Oefeningen verwerkt in cursus
  • Handboek Gezondheidspromotie, Evenwichtig eten en gezond bewegen, VIG,  Lannoo Campus, ISBN 9789020973297, 2007
  • Voedingsingrediënten: stand van zaken, Vandamme & co, Lannoo campus, ISNN90 209 6679 9, 2006
  • Voeding en gezondheid, Van Camp & co, Lannoo campus, ISBN 90 209 6600 6, 2006
  • Plantijnkennislijn 2010 - 2011
  • Plantijnrichtlijn 2010 - 2011
  • Kookboeken alternatieve voedingssystemen en andere culturen in de Bib + eigen kookboeken
  • Informatorium van voeding en diëtetiek
  • Didactische voedingswinkel
  • Verplichte actuele seminaries en/of bijscholingen die betalend zijn
  • Internetbronnen

  • WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    8

     lesuren

      23,53

    practicum en oefeningen:

    4

     lesuren

      11,76

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    20

     klokuren

      58,82

    Verdere toelichting:
    • Hoorcolleges
    • Wereldkaartwandeling op stadsformaat, wandeling met gids door Antwerpse buurten waar mensen wonen met andere culturen en speciale aandacht voor hun voeding.
    • Gastspreker(s). Verplichte aanwezigheid.

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • Evaluatie toets
      • kennisvragen,
      • inzichtvragen,
      • verbanden leggen,
      • oefeningen, gevolgde methodiek
      • volledigheid van de argumentatie en de correctheid van de antwoorden
      • duidelijke en heldere formulering
      • schriftelijke taalbeheersing bij het uitschrijven van adviezen
    • studenten die afwezig zijn op INT6-3 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'voedingswetenschappen 3'.
    • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
       
      - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
         - niet uitvoeren van individuele taken
         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties

    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     05,88

    Tweede examenperiode
    • uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve toets met dezelfde evaluatiecriteria
    • studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’ (periodes 4&6) leggen één integratieve toets over alle componenten (van periodes 4&6) van dit opleidingsonderdeel
    • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
       
      - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
         - niet uitvoeren van individuele taken
         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties