2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Dieetleer (periode 6) |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Algemene diëtetiek |
Afstudeerrichting: |
VD:Voedings- en dieetkunde |
Code: |
20114 |
Academiejaar: |
2010-2011 |
Type: |
kern |
Niveau: |
uitdiepend |
Programmajaar: |
2 |
Periode binnen het modeltraject: |
Periode 6 |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
44 |
Totaal aantal contacturen: |
55 |
Totaal studietijd: |
114,4 |
Deeltijds programma: |
deel 2 |
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Adam Marleen Van Laer Sofie
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Dit onderdeel van dieetleer bestudeert de voedingsaanpassingen welke noodzakelijk zijn bij diverse aandoeningen van het maag - darmstelstel. Het MCT- dieet , het vetbeperkt dieet, het eiwitbeperkt dieet , het energie - verrijkt dieet worden eveneens besproken.
Wanneer zuigelingen en kinderen ziek zijn, hebben zij vaak behoefte aan een specifiek aangepaste voeding, een 'dieet op kinderformaat'. We bespreken de frequenste diëten bij zuigeling en kind.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- VD119 Stelt de cliënt centraal.
- VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
- VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
- VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
- VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
- VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- VD360 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van klinische diëtetiek.
- VD363 Onderzoekt actief de noden en verwachtingen van de klant.
- VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
-
kent de voedingsaanpassingen, die genomen dienen te worden bij de belangrijkste aandoeningen van het maag- darmstelsel
-
kent het MCT - dieet, het vetbeperkt dieet, het eiwitbeperkt dieet, energieverrijkt dieet
-
kent de voedingsaanpassingen, die genomen dienen te worden bij diverse aandoeningen op kinderleeftijd
-
kent de dieetproducten die aangewend kunnen worden bij bovengenoemde voedingsaanpassingen
-
leest en interpreteert een patiëntendossier (met betrekking op de geziene leerstof in deze periode d.w.z. aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en aandoeningen bij zuigeling en kind)
-
lost een patiëntendossier (met betrekking op de geziene leerstof in deze periode d.w.z. aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en aandoeningen bij zuigeling en kind) op volgens specifieke richtlijnen
-
haalt ernstige dieetfouten uit het voedingspatroon van een patiënt (met een aandoening besproken in deze periode) en biedt hiervoor een alternatief aan dat beantwoord aan de specifieke dieeteisen
-
stelt een geïndividualiseerd en persoonlijk dieetadvies op, berekent dit advies en schrijft dit uit
-
past een recept, menu en / of weekschema aan enerzijds de dieeteisen die worden gesteld bij tal van aandoeningen van het maag - darmstelsel en anderzijds de dieeteisen die worden gesteld bij aandoeningen bij kinderen
-
bekijkt dieetproducten, welke bij bovengenoemde aandoeningen aangewend kunnen worden, kritisch
-
interpreteert artikels kritisch
|
|
LEERINHOUDEN
|
- de voedingsaanpassingen die noodzakelijk zijn bij diverse aandoeningen van het maag - darmstelstel worden besproken en ingeoefend zoals voeding bij kauw- en slikproblemen, voeding bij gastro - oesofagale reflux, voeding bij maagproblematiek, voeding bij constipatie en diarree, voeding bij chronische dunne darmaandoeningen (coëliakie, ziekte van Crohn), voeding bij aandoeningen van het colon (colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, diverticulosis coli en diverticulitis), voeding bij darmresectie en short bowel syndroom, voeding bij darmstoma, voeding bij leveraandoeningen. Het MCT - dieet, het vetbeperkt dieet, het eiwitbeperkt dieet, het energieverrijkt dieet worden eveneens besproken.
- dieetleer van zuigeling en kind:
- voedingsstoornissen bij kinderen met o.a de behandeling van acute diarree en dehydratie, peuterdiarre, constipatie en encopresis
- gastro - oesofagale reflux, regurgitatie en braken
- overgewicht bij kinderenn
- diabetes mellitus bij kinderen
|
STUDIEMATERIAAL
|
- Cursus 'Dieetleer van de volwassene' - auteur: Adam Marleen - Plantijn Hogeschool 2010 - 2011
- Cursus 'Dieetleer van zuigeling en kind'' - auteur: Adam Marleen - Plantijn Hogeschool 2010 - 2011
- Voedingsingrediënten : een stand van zaken, A. Vandamme & Katelijne Struben, ISBN 90-209-6697-9
- Voeding & gezondheid: een overzicht van functionele componenten in levensmiddellen en van de relatie voeding en gezondheid, J. Van Camp, S. De Henauw, B. De Meulenaer, ISBN 90-209-6600-6
- Belgische voedingsmiddelentabel, NUBEL, ISBN 9789074362009, 2009
- Nederlands voedingsstoffenbestand, NEVO - tabel, ISBN 90-5177-037-5, 2006.
- Brochure 'Voedingsaanbevelingen voor België', Hoge Gezondheidsraad, 2009
- 'Maten en gewichten', handleiding voor gestandardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994-06-4, 2005
- Plantijn richtlijn en kennislijn
- Bins voedingsberekeningsprogramma
- Tijdschriften uit de bibliotheek
- didactische voedingswinkel
- Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde, Jochems & Joosten, Elsevier, ISBN 90-6228-322-5
- Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium, Belgisch centrum voor farmacotherapeutische informatie 2010
- Eenvoudige rekenmachine
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
34
|
lesuren
|
27,64
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
17
|
lesuren
|
13,82
|
studietijd buiten contacturen:
|
68
|
klokuren
|
55,28
|
Verdere toelichting:
Werkcolleges met verplichte aanwezigheid: theorie, oefeningen en leergesprekken.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
-
het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
- niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
- afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
- niet uitvoeren van individuele taken
- niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
-
het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
- niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
- afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
- niet uitvoeren van individuele taken
- niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
|
|
| |
|