ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Projectweken
  

Component behoort tot O.O.: Projecten periode 4
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20122
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 70
Totaal aantal contacturen: 44
Totaal studietijd: 0
Deeltijds programma: deel 2
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Vanherle Koen


 

KORTE OMSCHRIJVING

Tijdens de projectweken voer je in projectgroep één of twee opdrachten uit. Een lector staat in voor de begeleiding. Door intensief in groep te werken verdiep je niet alleen jouw kennis uit de lesweken maar verwerf je bovendien bijkomende competenties zoals werken in teamverband, verwerven en werken van informatie, rapporteren. Het onderwerp van het project komt uit het werkveld en sluit aan bij de inhoud van de periode. Met dit project leert je een doeltreffend GVO-project te ontwikkelen met behulp van het planningsmodel van de GVO (Procede/proceed-model) en leert  je dit ook op een wetenschappelijke manier weer te geven. De verschillende stappen van het GVO-plan worden systematisch doorlopen om de doeltreffendheid van het project te verhogen.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD108 Vertaalt externe feedback in leerpunten.
  • VD109 Reageert flexibel op kritiek en commentaar.
  • VD110 Denkt vanuit uiteenlopende standpunten en referentiekaders.
  • VD111 Past spontaan zijn handelen aan als de omstandigheden dat vragen.
  • VD113 Voorziet verschillende oplossingen of uitwijkmogelijkheden bij uitdagingen.
  • VD114 Moedigt anderen aan om door te zetten.
  • VD128 Betrekt anderen bij besluitvorming.
  • VD129 Erkent en waardeert de inbreng van anderen.
  • VD130 Laat het groepsbelang primeren boven het eigen belang.
  • VD131 Bespreekt problemen open met collega's.
  • VD135 Luistert actief.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD362 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van gezondheidsbevordering.
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
  • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • schrijft planmatig doelstellingen van een voedingsprobleem uit
    • stelt een actieplan op
    • voert dit actieplan uit en dit aangepast aan de leeftijdscategorie gaande van zuigeling tot bejaarde
    • werkt een project op een professionele manier uit, geeft toelichting en presenteert het resultaat
    • zet een onderzoek op
    • ontwikkelt een enquête in functie van een doelgroep
    • verwerkt verzamelde gegevens statistisch, geeft de resultaten weer, trekt gepaste conclusies en plaatst de binnen een ruimer epidemiologisch kader
    • zoekt de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek op in de wetenschappelijke vakliteratuur (databanken): werkt evidence-based. 
    • volgt de verschillende stappen van het planmatige GVO-plan op (systematische en methodische)
LEERINHOUDEN
  • inleidend hoorcollege over de opzet van het project
  • toepassen van alle geziene leerstof in periode 4 en alle voorgaande periodes
  • ontwikkelen van een GVO-PROJECT

STUDIEMATERIAAL
  • cursussen en handouts  van het opleidingsonderdeel voedingswetenschappen
  • cursus van het opleidingsonderdeel methoden en onderzoek
  • periodeboek 4
  • informatiemateriaal in de Bib
  • informatiemateriaal via internet
  • wetenschappelijke databanken

 


WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

2

 lesuren

  02,67

practicum en oefeningen:

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

40

 lesuren

  53,33

studietijd buiten contacturen:

31

 klokuren

  41,33

Verdere toelichting:

EVALUATIE

Eerste examenperiode

evaluatie van het 'groepsproces' (10 % van de punten)
criteria
-           gevolgde methodiek
-           duidelijke weergave van de vergaderingen en goede                                       formulering (verslaggeving)
-           teamwerkplan opstellen (doelstellingen formuleren), bijsturen en  realiseren
-           rekening houden met feedback van tutor en projectteambegeleiders
-           stiptheid en correctheid van de groep (volgen van teamwerkplan)
-           nemen van gefundeerde beslissingen (verslaggeving: probleemstelling, argumentatie, beslissing)
-           taakverdeling en uitvoering taken
-           verwerven van nieuwe kennis (o.a. voldoende diepgaand opzoekwerk)
-           vergadertechniek
-           omgaan met feedback
 
middelen
-          projectmap (inhoud: zie instructies algemene cgo-boek)
-          opvolging door tutor
-          reflectievergadering
-          procesassessment (formulier periode 4)
 
 
·          evaluatie van het 'groepsproduct' (35% van de punten)
criteria GVO-plan (20%)
-           criteria GVO-plan
-           inhoud en opbouw van het GVO-plan
-           wetenschappelijke waarde en relevantie van de gebruikte referenties
-           correcte bronvermelding en bibliografie
-           correcte interpretatie en verwerking van de wetenschappelijke literatuur en statistieken
-           inzicht in de verschillende stappen en begrippen
-           weergave en correctheid van de conclusies
-           correcte resultatenverwerking
-           kritische reflectie bij het onderzoek en de resultaten /evaluatie       (wat zou je bijsturen naar een volgend onderzoek)
 
criteria GVO-product (15%)
-           samenstelling product  (opbouw  - creativiteit/orginaliteit – verzorgdheid – uitgebreidheid)
-           inhoudelijk: juistheid – correcte info –correct voedingskundig
 
 
·          evaluatie van de presentatie (5% van de punten)
door de aanwezige tutors en lectoren
 
·          evaluatie van de individuele bijdrage (10% van de punten)
criteria
-           aanwezigheid tijdens projectgroepbijeenkomsten
-           actieve inbreng
-           verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden
-           constructieve omgang
-           uitvoeren van taken
-           nakomen van afspraken
-           communicatieve aspecten
-           omgaan met feedback
 
middelen om de individuele bijdrage te evalueren:
-           individuele bijdragen aan projectmap (individuele werkplannen, POP)
-           reflectievergadering
-           180°feedback: assessment (formulier periode 4) door peers en tutor
 
·          evaluatie van de individuele kennis (40 % van de punten)
schriftelijk GVO- toets met kennis-, inzichts-,  toepassings-, en casusvragen NA de projectweek. 
  
- Berekening van het 'totaalcijfer' voor 'projecten':
  • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de VUP's en tutors van het project op basis van de op de verschillende beoordelingsniveaus verworven punten

Afspraak:

  • In geval van afwezigheid tijdens de projectweken contacteert de student de opleidingscoördinator en kan de stuurgroep beslissen tot het uitvoeren van een vervangopdracht in de 2de zittijd.
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
     
    - dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de VUP's en tutors van het project op basis van de op de verschillende beoordelingsaspecten verworven punten
    - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
       - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
       - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
       - niet uitvoeren van individuele taken
       - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties
       - een eindtotaal < 10/20 wordt in principe niet naar boven afgerond
     
    Minimum voorwaarden om te slagen:
    -       Geslaagd zijn op minstens 3 van de 4 beoordelingsaspecten
    -       Op elk beoordelingsniveau een score > 7/20

tijd voor examinering
uren
2

%
 
 02,67

Tweede examenperiode
  • Studenten die geen credit verworven hebben voor dit opleidingsonderdeel leggen een schriftelijke toets af waarin alle aspecten van dit project (bvb. opstellen GVO-plan, wetenschappelijke relevantie van een artikel inschatten, lezen en interpreteren van een artikel en/of onderzoek, beoordeling van een GVO-product,...) aan bod kunnen komen.
  • In geval van afwezigheid tijdens de projectweken contacteert de student de opleidingscoördinator en kan de stuurgroep beslissen tot het uitvoeren van een vervangopdracht in de 2de zittijd.