2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Laboratoriumdiagnostiek |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Biomedische wetenschappen 3 |
Afstudeerrichting: |
VD:Voedings- en dieetkunde |
Code: |
20165 |
Academiejaar: |
2010-2011 |
Type: |
kernondersteunend |
Niveau: |
inleidend |
Programmajaar: |
2 |
Periode binnen het modeltraject: |
Periode 5 |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
10 |
Totaal aantal contacturen: |
4 |
Totaal studietijd: |
7,8 |
Deeltijds programma: |
deel 2 |
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Manuel y Keenoy Begona
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Tijdens dit werkcollege leer je laboratoriumuitslagen lezen en interpreteren ten opzichte van normaalwaarden. Zo kan je de effecten van een voorgeschreven dieet bij patiënten via de bloedwaarden volgen.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
- VD105 Vraagt en geeft feedback.
- VD106 Houdt uit eigen initiatief vakkennis op peil.
- VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
- VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
- VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- Beoordeelt de resultaten van urine- en bloedanalyses aan de hand van referentiewaarden.
- Legt het verband met eventuele pathologie van een orgaanstelsel.
- Kan een aantal hints geven naar aanpak en bijsturen van pathologie.
|
|
LEERINHOUDEN
|
-parameters voor
A) diagnose naar pathologie van eiwitten, suikers, lipiden:
*parameters bij belangrijkste afwijkingen: cvd, diabetes, jicht, anemie
*technieken
B) diagnose van erfelijke afwijkingen (in metabolisme)
-aanpassing van een voorgeschreven dieet aan de hand van afwijkende bloedwaarden kunnen begrijpen
|
STUDIEMATERIAAL
|
tabellen met normale en afwijkende bloedwaarden (interpretatie)
eigen nota's en transparantenbundel
analyseprotocol van een routine klinisch labo
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
4
|
lesuren
|
36,36
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
7
|
klokuren
|
63,64
|
Verdere toelichting:
werkcollege aan de hand van protocols
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
-
deze component heeft geen apart evaluatiemoment, de competenties van deze component worden integratief beoordeeld in de toetsen dieetleer en humane biochemie waarvoor de student over deze competenties dient te beschikken
-
permanente evaluatie tijdens de praktijksessie
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
permanente evaluatie wordt overgenomen
deze component heeft geen apart evaluatiemoment, de competenties van deze component worden integratief beoordeeld in de toetsen dieetleer en biomedische wetenschappen 2&3 waarvoor de student over deze competenties dient te beschikken
|
|
| |
|