ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Laboratoriumdiagnostiek
  

Component behoort tot O.O.: Biomedische wetenschappen 3
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20165
Academiejaar: 2010-2011
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 5
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 10
Totaal aantal contacturen: 4
Totaal studietijd: 7,8
Deeltijds programma: deel 2
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Manuel y Keenoy Begona


 

KORTE OMSCHRIJVING

Tijdens dit werkcollege leer je laboratoriumuitslagen lezen en interpreteren ten opzichte van normaalwaarden. Zo kan je de effecten van een voorgeschreven dieet bij patiënten via de bloedwaarden volgen.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD106 Houdt uit eigen initiatief vakkennis op peil.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
Beroepsspecifieke competenties

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • Beoordeelt de resultaten van urine- en bloedanalyses aan de hand van referentiewaarden.
    • Legt het verband met eventuele pathologie van een orgaanstelsel.
    • Kan een aantal hints geven naar aanpak en bijsturen van pathologie.
    LEERINHOUDEN

    -parameters voor

    A) diagnose naar pathologie van eiwitten, suikers, lipiden:

    *parameters bij belangrijkste afwijkingen: cvd, diabetes, jicht, anemie

    *technieken

    B) diagnose van erfelijke afwijkingen (in metabolisme)

    -aanpassing van een voorgeschreven dieet aan de hand van afwijkende bloedwaarden kunnen begrijpen


    STUDIEMATERIAAL

    tabellen met normale en afwijkende bloedwaarden (interpretatie)

    eigen nota's en transparantenbundel

    analyseprotocol van een routine klinisch labo


    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    4

     lesuren

      36,36

    practicum en oefeningen:

    0

     lesuren

      00,00

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    7

     klokuren

      63,64

    Verdere toelichting:
    werkcollege aan de hand van protocols

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • deze component heeft geen apart evaluatiemoment, de competenties van deze component worden integratief beoordeeld in de toetsen dieetleer en humane biochemie waarvoor de student over deze competenties dient te beschikken
    • permanente evaluatie tijdens de praktijksessie

     


    tijd voor examinering
    uren
    0

    %
     
     00,00

    Tweede examenperiode

    permanente evaluatie wordt overgenomen

    deze component heeft geen apart evaluatiemoment, de competenties van deze component worden integratief beoordeeld in de toetsen dieetleer en biomedische wetenschappen 2&3 waarvoor de student over deze competenties dient te beschikken