ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Kooklab 2
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20167
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4-5-6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 42
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Aerts Ingrid
Geys Kim
Hertogen Marina
Van Laer Sofie


 

KORTE OMSCHRIJVING

Vanaf periode 4 breiden we de kennis over algemene en gezonde voeding uit naar dieetkoken. Je leert dat een dieetvoeding ook lekker kan zijn. We proberen de verschillende dieetproducten die er op de markt verkrijgbaar zijn uit. Je leert de kennis uit de dieetleer in de keukenpraktijk toepassen. Je gaat ook zelf op zoek naar bruikbare dieetproducten in de supermarkten.

De kooklessen lopen parallel met de voedingswetenschappen en de lessen diëtetiek. Tijdens de periodes 4, 5 en 6 worden enkelvoudige diëten aangeleerd. Vanaf periode 7 komen de combinatiediëten aan bod en moet je zelf een menu samenstellen.

We leren ook alternatieve voedselbereidingswijzen zoals het veganisme en het vegetarisme. We maken kennis met de eetgewoontes van andere culturen. 

Ook zuigelingenvoeding krijgt de nodige aandacht.  


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD101 Stelt het eigen handelen in vraag.
  • VD102 Leert systematisch uit eigen ervaring, fouten en successen.
  • VD103 Leert systematisch uit ervaring van anderen.
  • VD104 Heeft een kritische houding en stelt daardoor onderzoekende vragen.
  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD106 Houdt uit eigen initiatief vakkennis op peil.
  • VD109 Reageert flexibel op kritiek en commentaar.
  • VD111 Past spontaan zijn handelen aan als de omstandigheden dat vragen.
  • VD115 Streeft naar verbetering.
  • VD118 Biedt spontaan hulp aan.
  • VD130 Laat het groepsbelang primeren boven het eigen belang.
  • VD131 Bespreekt problemen open met collega's.
  • VD132 Voert eenvoudige leidinggevende taken uit.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD247 Neemt zelfstandig beslissingen.
  • VD248 Bereidt taken systematisch voor.
  • VD250 Maakt een duidelijk tijdsschema.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD253 Pakt problemen creatief aan.
  • VD254 Volgt op en stuurt bij.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD257 Controleert eigen werk op fouten en vergissingen en corrigeert.
  • VD258 Levert onder druk correcte resultaten.
  • VD259 Werkt veilig.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD370 Treedt adviserend en coördinerend op met betrekking tot voedselbereiding en distributie.
  • VD371 Vertoont stakeholdergerichtheid (wederzijds belang).
  • VD372 Implementeert de regelgeving en afspraken omtrent voedselveiligheid (HACCP) en kwaliteit.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • maakt een onderscheid tussen de verschillende merken van kunstvoeding voor zuigelingenvoeding
  • maakt zuigelingenvoeding steriel klaar
  • berekent therapeutische voedingen
  • beheerst de consensusstellingen voor zuigelingenvoeding
  • verwerkt voedingsvezels in voedingsmiddelen en receptuur
  • kent de waaier aan dieetproducten welke aangewend kunnen worden in het natrium beperkt dieet, het energiebeperkt dieet, het AVVZ dieet en het dieetadvies bij diabetes mellitus
  • evalueert een dieetproduct: bewijst of weerlegt het nut ervan
  • vervangt een voedingsmiddel in een recept door een dieetproduct dat voldoet aan de vereisten van het gestelde dieet
  • past een recept aan bepaalde dieeteisen aan op dergelijke wijze dat de smaak, de geur, het uitzicht en de consistentie aanvaardbaar zijn
  • kent het verschil tussen vegetarisme en veganisme
  • kent de waaier aan dieetproducten welke aangewend kunnen worden in het eiwitbeperkt dieet, het energie verrijkt dieet, het glutenvrij dieet, het vetbeperkt  en het MCT dieet
  • stelt volwaardige vegetarische en veganistische menu's samen en geeft  productinformatie over biologische , vegetarische producten
  • evalueert een dieetproduct: bewijst of weerlegt het nut ervan
  • vervangt een voedingsmiddel in een recept door een dieetproduct dat voldoet aan de vereisten van het gestelde dieet
  • past een recept aan bepaalde dieeteisen aan op dergelijke wijze dat de smaak, de geur, het uitzicht en de consistentie aanvaardbaar zijn

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

1ste jaar


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
algemene diëtetiek
Andere begincompetenties

Taalvaardigheid, zowel schriftelijk als mondeling

Zie lijst begincompetenties opleiding VD.


LEERINHOUDEN
  • het in praktijk brengen van de theoretische kennis van zuigelingen- en kindervoeding en het klaarmaken van kunstvoeding voor zuigelingen 
  • kennis maken met en verwerken van diverse dieetproducten en voedingsmiddelen die aangewend worden in diverse diëten zoals vezelpreparaten, natrium-arme producten, light producten, vetstoffen met een betere samenstelling, zoetstoffen, dieetproducten zonder suiker, glutenvrije producten, eiwitarme producten, MCT vetten, vetarme producten.
  • kennis maken met en verwerken van zoetstoffen geschikt voor gebak in samenwerking met studenten 7de jaar bakkerij in de PIVA
  • kennis maken met en verwerken van vegetarische en veganistische gerechten

STUDIEMATERIAAL
  • cursus kooklab 2 VD - auteurs Aerts Ingrid, Van Laer Sofie, Geys Kim & Hertogen Marina - Plantijn Hogeschool - 2010-2011
  • Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen, Werkgroep Voeding v.d. Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, 2009
  • Brochures 'Flesvoeding', Kind en Gezin, 2010
  • Didactische voedingswinkel
  • Tekst 'Diabetesgebak' Mr D'Hollander, leraar dieetbakkerij PIVA
  • Bins voedingsberekeningsprogramma
  • Belgische voedingsmiddelentabel, Nubel (ISBN 9789074362009, 2009)
  • Nederlandse voedingsmiddelentabel, Nevo (2006)
  • Een aantal praktijksessies zijn op verplaatsing en tegen betaling

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

0

 lesuren

  00,00

practicum en oefeningen:

40

 lesuren

  50,00

vormen van groepsleren:

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

38

 klokuren

  47,50

Verdere toelichting:
  • verplichte praktijksessies van 4 uren
  • opdrachten worden vooraf uitgelegd en besproken. Nadien werken de studenten de recepten zelf uit
  • bezoeken op verplaatsing: PIVA (bakkerij), ...

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • een schriftelijke toets op de laatste examendag van periode 6 (samenstelling vragen: productkennis en toepassingsvragen)
  • permanente evaluatie van de kookles: proces (werkmethode, materiaal, organisatie, hygiëne, ergonomie, tempo), product (uitzicht, smaak, temperatuur, creativiteit, enz.)
  • evaluatie van de opdrachten: correctheid van de antwoorden en berekeningen, volledigheid van de opdracht, logische opbouw van de opdracht, duidelijke en heldere formulering van de antwoorden
  • puntenverdeling:
    • 80% kooklab Mevr. Geys/Mevr. Van Laer (1/5 permanente evaluatie kookles, 1/5 opdrachten en 3/5 schriftelijke toets)
    • 10% kooklab Zuigelingenvoeding (1/5 opdrachten en kookles en 4/5 toets)
    • 10% kooklab Vegetarisme (1/5 opdrachten en kookles en 4/5 toets)
  • Afwezigheden:
    • Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief
    •  Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.
    • Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk onderdeel 
    • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het onderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    • het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
         - niet uitvoeren van individuele taken
         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties


tijd voor examinering
uren
2

%
 
 02,50

Tweede examenperiode
  • De toets wordt hernomen, de punten van de permanente evaluatie worden overgedragen.

  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk onderdeel 
    • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het onderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    • het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
         - niet uitvoeren van individuele taken
         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties