ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Chemie 3
  

Component behoort tot O.O.: Biomedische wetenschappen 2
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20432
Academiejaar: 2010-2011
Type: kernondersteunend
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 40
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 93,6
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Van Cleemput Marjan


 

KORTE OMSCHRIJVING

Organische verbindingen nemen een belangrijke rol in ons leven in.  De cursus Bio-organische chemie geeft een overzicht van de belangrijkste bio-moleculen.  De eigenschappen van deze bio-moleculen zijn niet los te koppelen van hun chemische samenstelling en hun bijhorende reacties.

Het is dus noodzakelijk om kennis te hebben over de onderliggende “bio”-organische chemie.

Deze cursus vormt een basis voor de cursus “humane biochemie”.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
Algemene beroepsgerichte competenties
    Beroepsspecifieke competenties

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
      • vermeerdert zijn/haar kennis van de bio-organische chemie als basis voor de humane biochemie.
      • kent verschillende functionele groepen in bio-moleculen
      • kent de belangrijkste bio-organische reacties (deel1)
      • kent de belangrijkste bouwstenen van bio-moleculen
      • kent basisbeginselen van de organische reactie
      • kent de belangrijkste bio-organische bouwstenen
      • kent de structuur en eigenschapen van de belangrijkste bio-moleculen
        • Aminozuren
        • Eiwitten
        • Heterocyclische en aromatische verbindingen
        • Nucleotiden en nucleïnezuren
        • Enzymen en co-enzymen
        • Vitaminen
      LEERINHOUDEN
      • Inleidende begrippen van de (bio)-organische chemie
        • de begrippen orbitalen en hybridisatie
        • voorstelling van hybride orbitalen in moleculen
        • aromaticiteit
        • structuur van de meest voorkomende functionele groepen en moleculen
        • basis naamvorming  van deze functionele groepen
        • concrete voorbeelden van deze functionele groepen in bio-systemen
      • Aminozuren
        • Structuur en naamgeving
        • Bespreking en eigenschappen van de 20 aminozuren
        • Zuur-base eigenschappen – zwitterion – pK
      • Eiwitten
        • peptidebinding
        • peptiden
        • aminozuursamenstelling en volgorde
        • basisch (N-terminaal)/ zuur ( C-terminaal) eind
        • structuur (primair, secundair, tertiair)
        • interacties (H-bruggen, Elektrostatische interacties, Dipool interacties, Disulfide, Van der Waals interacties, Hydrofoob)
      • Organische reacties: basisbegrippen
        • hoe  en reactie begrijpen
        • reactiecoördinaat, evenwicht, overgangstoestand, intermediairen (carbokation, canbanion en radicaal)
        • kort overzicht van de belangrijkste reacties
          o additie
          o substitutie
          o eliminatie
          o omleggingsreactie
          o radicalaire reacties
          o oxidaties
          o reducties
        • enkele concrete voorbeelden van belangrijke bio-reacties
          o hydrolyse
          o decarboxylatie
          o condensatie
          o decarboxylering
          o deaminering
          o transaminering
        • Aldehyden en ketonen
          structuur, voorkomen  en belangrijkste reacties van enkele belangrijke moleculen
          o keto-enol evenwichten
          o oxidaties
          o condensatiereacties
        • Carbonzuren
          - structuur en voorkomen van enkele belangrijke moleculen
          - decarboxylering van carbonzuren (cfr citroenzuurcyclus)
        • Alkoholen en thiolen
          - structuur en voorkomen van enkele belangrijke moleculen
          - belangrijkste reacties (radicalaire reacties, thiolen als antioxidant, oxidaties van thiolen, vorming van disulfide)
        • Fosfaten, esters, fosfaatesters, disulfide
          - structuur en voorkomen van enkele belangrijke moleculen
          - hydrolysereacties
        • Aromatische verbindingen
          - structuur en voorkomen van belangrijke moleculen
          - Congeneren (PCB’s, Dioxines, Polair, apolair karakter, opstapeling in vetweefsel
        • Heterocyclische verbindingen
          Vijfringsystemen
          - structuur en voorkomen van belangrijke moleculen
          - profirinesysteem
          - heem
          Zesringsystemen
          - pyridine
          - pyrimidine
          - purinebasen
        • Nucleosiden, nucleotiden en nucleinezuren
          - Nucleosiden, Nucleotiden
          - Di- trinucleotiden
          - Diesters
          - Opbouw ATP, AMP, camp, coenzyme A
          - DNA (Primaire, Secundaire structuur, H-bruggen)
          - RNA
        • Enzymen en co-enzymen
          - structuur
          - indeling
          - kinetiek van katalyse
        • Co-enzymen: structuur
          - CoA
          - NADP
          - FAD
          - Thiamine
          - Thyaminepyrofosfaat
          - pirydixalfosfaat
        • Vitaminen
          - structuur van de belangrijkste vitaminen
          - eigenschappen (oplosbaarheid, enzyme functie)

      STUDIEMATERIAAL

      Noodzakelijke leermiddelen

      • Cursus bio-organische chemie (P. Vandevelde)
      • Inleiding tot de bio-organische chemie, J.F.J. Engbersen, AE. De            Groot, Wageningen Pers, 1995, ISBN 9074134955
      • Bouwdoos moleculen
      • Extra materiaal aangereikt via Blackboard (links, lespresentaties, extra    oefeningen) en internet
      • Mindmaps
      • FAQ

      Aanbevolen leermiddelen

      • 'Organic Chemistry', Mc Murry, J., Brooks/Cole-Thomson Learning,         2004, ISBN 0-534-42005-2
      • ‘Sesam Atlas van de biochemie’, Koolman, J., Röhm, K.-H., SESAM,      2004, ISBN 90-5574-433-3
      • “Inleiding tot de levensmiddelenchemie”, Ruiter, A., Elsevier         Gezondheidszorg, 2002, ISBN90-352- 2513-9
      • Literatuur voorhanden in bib       

      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      28

       lesuren

        27,45

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      70

       klokuren

        68,63

      Verdere toelichting:

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode

      INT4-4:

      Schriftelijke toets met kennis- , inzichts- en toepassingsvragen, zowel stellingvragen, meerkeuzevragen als openvragen waarbij de student bewijst dat hij voldoende kennis heeft van verschillende functionele groepen in bio-moleculen, de belangrijkste bouwstenen van bio-moleculen, de organische reactie, structuur en eigenschapen van de belangrijkste bio-moleculen en bewijst dat hij in staat is om relevante chemische informatie te verwerken.

       

      studenten die afwezig zijn op deze toets krijgen een A en behalen dus A voor het volledige opleidingsonderdeel 'biomedische wetenschappen 2'

       

      Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

      - dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

         - niet uitvoeren van individuele taken

         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties


       

       


      tijd voor examinering
      uren
      4

      %
       
       03,92

      Tweede examenperiode

      studenten die niet geslaagd zijn voor het opleidingsonderdeel ‘biomedische wetenschappen 2' leggen deze examenperiode  één integratieve toets over de drie compontenten (periode 4&5) opnieuw af    

      Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

      - dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

      - het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

         - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

         - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

         - niet uitvoeren van individuele taken

         - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties