ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Voedingsanamnese en skillslab 2
  

Component behoort tot O.O.: Skillslab
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20483
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Periode 4-5-6
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 60
Totaal aantal contacturen: 24
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 2
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Adam Marleen
Van Laer Sofie


 

KORTE OMSCHRIJVING

Met het ‘skillslab’ creëren we een werkomgeving waarin je (realistische) werksituaties inoefent aan de hand van casuïstiek (rollenspel). Met opeenvolgende cycli van

Ø       zelfstudie (voorbereidende opdrachten)

Ø       oefening begeleid door lectoren

Ø       reflectie van studenten en lectoren

Ø       opnemen van leerpunten

bouw je geleidelijk aan je beroepsskills op.

 

In periode 4 leer je om zelf antropometrische metingen uit te voeren en om gegevens over lichaamssamenstelling van een cliënt te interpreteren. Ook worden de anamnesetechnieken dietary history en FFQ ingeoefend.

Vanaf periode 5 (start van de zieke lijn) spitst de casuïstiek zich toe op personen met een dieetprobleem (diabetes, AVVZ). Je leert uitleg geven over de verboden/toegelaten voedingsmiddelen, productinformatie (merken), bereidingswijze en dit aan de hand van hulpmiddelen (zelfgemaakte dieetlijsten, foto’s, didactische voedingsmiddelenmap, …).


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD108 Vertaalt externe feedback in leerpunten.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD123 Toont betrokkenheid.
  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
  • VD136 Hanteert een professionele verbale en non-verbale communicatie.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD360 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van klinische diëtetiek.
  • VD363 Onderzoekt actief de noden en verwachtingen van de klant.
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • neemt een gedetailleerde voedingsanamnese af met de dietary history methodiek
    • zet de voedingsanamnese om in porties
    • verwekt de voedingsanamnese met een geïnformatiseerd voedingsprogramma (Bins)
    • ontwerpt een voedingsanamneseformulier
    • gebruikt alle mogelijke hulpmiddelen bij het afnemen van een voedingsanamnese en bij het geven van een voedingsadvies
    • geeft een voedingsadvies op maat van de patiënt/cliënt
    • zet voedingsstoffen om in voedingsmiddelen
    • zet voedingsmiddelen om in merken
    • schrijft ervaringen neer
    •   beoordeelt trainingsmomenten met oefen- en observatielijsten
    • gebruikt correcte schriftelijke en mondelinge taa
    • meet lichaamsgewicht en lengte
    • meet het vetpercentage met een handvetmeter
    • voert huidplooimeting en impedantiemetingen uit
    • voert berekeningen uit op basis van de verkregen meetresultaten
    • kan wetenschappelijke databanken gebruiken
LEERINHOUDEN
  • de voedingsanamnese algemeen en de dietary history en FFQ in het bijzonder aan de hand van een zelfstudiepakket
  • Het inoefenen van communicatieve vaardigheden in een specifieke beroepssituatie; aan de hand van een ingevulde voedingsondervraging van een geïmproviseerde patiënt, zal de student uitleg (verboden / toegelaten voedingsmiddelen, tips i.v.m. bereidingswijze, productinformatie, hulpmiddelen) verschaffen over een bepaald dieet.
  • Opvolgen  en bespreken van een persoon met een voedings- en/ of een dieetprobleem (voorstelling casus, analyse probleem, voedingsondervraging, berekening BINS, interventie) aan de hand van een korte verhandeling welke mondeling wordt toegelicht. Berekenen en evalueren van voedingsanamnese met BINS via een patiëntenopdracht.
  • gebruik van hulpmiddelen bij het geven van een advies
  • skillslab:  geven van voeding- en dieetsadvies met casuïstiek, communicatieve vaardigheden, rapporteren
  • reflectie van opdrachten en skillslab
  • Meten van lengte en gewicht
  • Meten van lichaamssamenstelling
  • berekeningen maken op basis van verkregen meetresultaten
  • wetenschappelijke informatie opzoeken via databanken

STUDIEMATERIAAL
  • Cursus 'Skillslab, voedingsanamnese en advies' - auteurs: Adam Marleen,  Geys Kim, Aerts Ingrid- Plantijn Hogeschool 2010-2011
  • Cursus 'Dieetleer van de volwassenen' - auteur Adam Marleen, Van Laer Sofie - Plantijn Hogeschool 2010-2011
  • Opdrachten in oefeningenboek: Skillslab, voedingsanamnese en dieetadvies van Adam Marleen, Aerts Ingrid, Geys Kim 
  • Informatorium voor voeding en dietetiek, de Voedingsanamnese, de Vries J.H.M. & co, augustus 2007
  • Belgische voedingsmiddelentabel, 5de  editie NUBEL, ISBN 9789074362009, 2009
  • Plantijn richtlijnen (Plantijn Hogeschool 2010-2011)
  • Plantijn kennislijn
  • Skillslab-serie voor diëtetiek: voedingsanamnese, de klinische diieeetbehandeling, video en studiehandleiding, Lemma, 2006
  • Handboek Gezondheidspromotie, Evenwichtig eten en gezond bewegen, VIG, Lannoo Campus, ISBN 9789020973297, 2007
  • Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994 06 4, 2005
  • Bins, voedingsberekeningsprogramma
  • Nederlands voedingstoffenbestand, NEVO - tabel, ISBN 90-5177-037-5, 2006
  • Cursus 'Antropometrische metingen' - auteur Geys Kim - Plantijn Hogeschool - 2010-2011
  • Teksten Antropometrie' van de Metabole Eenheid  - Diens diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie, Universitair ziekenhuis Antwerpen, 2008
  • eenvoudige rekenmachine
  • wetenschappelijke artikels.

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

8

 lesuren

  10,26

practicum en oefeningen:

16

 lesuren

  20,51

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

54

 klokuren

  69,23

Verdere toelichting:
  • verplicht hoorcollege met opdrachten, werkcolleges en praktijksessies
  • zelfstudiepakket voor interviewtechnieken
  • aan de hand van opdrachten wordt de theorie omgezet in de praktijk
  • opdrachten worden thuis verder afgewerkt
  • klassikale reflectie van het skillslab en opdachten in hoorcolleges
  • praktijksessie in het UZA met mogelijkheid tot oefenen van antropometrische metingen op de metabole eenheid

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Permanente evaluatie (60 %) en evaluatie van de opdrachten (40 %)
  • Men moet min. geslaagd zijn op de permanente evaluatie om een voldoende te verwerven voor dit onderdeel. 
  • Evaluatiecriteria: 
  • Beoordeling van de opdrachten: logische opbouw en volledigheid van de verhandeling, correctheid van de berekeningen, logische opbouw en volledigheid van het dieetadvies, volledigheid van de documenten die meegegeven worden aan de patiënt, correctheid van de omzetting in porties, kritische reflectie
  • Beoordeling van de evaluatie van het skillslab: aanwezigheid, corect taalgebruik bij mondeling en schriftelijke toelichting van de verhandeling, duidelijke en logische opbouw van de mondelinge toelichting van de verhandeling, correct uitleggen voedings- en dieetadvies, correct gebruik van hulpmiddelen, spontaan en correct gebruik diverse communicatieve vaardigheden
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel

  - dit cijfer wordt ( in consensus ) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten

- het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:

   - niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen

   - afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen

   - niet uitvoeren van individuele taken

   - niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties

  • Afwezigheden:
    • Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief
    •   Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.
    • Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.

tijd voor examinering
uren

%
 
 00,00

Tweede examenperiode
  • punten eerste zit worden overgedragen naar tweede zit (geen herkansing mogelijk).