ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

3 Voedings- en dieetkunde - 3VD - Onderdelen - PVO - skillslab
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 00510
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: gespecialiseerd
Programmajaar: 3
Periode binnen het modeltraject: Periode 7
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 24
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): De Ridder Inge
Geys Kim
Van Laer Sofie


 

KORTE OMSCHRIJVING

In dit deel gaan we de verschillende gedragsveranderingsmodellen en de voedings- en dieetleer toepassen in rollenspelen (skillslabs). Het is de bedoeling dat de studenten al de opgedane kennis en inzichten vertalen naar praktische adviezen met als doel dat de patiënten de adviezen ook gaan toepassen. Men moet de theorie niet enkel vertalen, maar ook aanpassen aan het individueel motivatieniveau van de patiënt.

Van deze rollenspelen houden de studenten een logboek bij waarin ze gesprek kort bespreken en hun bevindingen rapporteren. Nieuwe eigen leerdoelen worden tevens omschreven.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD102 Leert systematisch uit eigen ervaring, fouten en successen.
  • VD103 Leert systematisch uit ervaring van anderen.
  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD108 Vertaalt externe feedback in leerpunten.
  • VD110 Denkt vanuit uiteenlopende standpunten en referentiekaders.
  • VD111 Past spontaan zijn handelen aan als de omstandigheden dat vragen.
  • VD112 Doet voorstellen voor verandering.
  • VD120 Handelt integer (ethisch, deontologisch).
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD122 Respecteert de eigenheid van de cliënt.
  • VD123 Toont betrokkenheid.
  • VD124 Motiveert de cliënt.
  • VD125 Gaat in op persoonlijke en gevoelsgeladen boodschappen.
  • VD126 Gaat in op non-verbale signalen van anderen.
  • VD127 Toont begrip voor gevoelens en moeilijkheden van anderen.
  • VD129 Erkent en waardeert de inbreng van anderen.
  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
  • VD135 Luistert actief.
  • VD136 Hanteert een professionele verbale en non-verbale communicatie.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
  • VD239 Geeft aan welke informatie ontbreekt en gaat ernaar op zoek.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD241 Stelt relevante vragen om een analyse verder uit te diepen.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD248 Bereidt taken systematisch voor.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD253 Pakt problemen creatief aan.
  • VD254 Volgt op en stuurt bij.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD360 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van klinische diëtetiek.
  • VD363 Onderzoekt actief de noden en verwachtingen van de klant.
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • verwerft kennis en inzicht in patiëntenstudies en werkt hiervoor een gepaste voedingsbegeleiding uit met als voornamelijk doel een aanpassing van het voedingsgedrag.
  • vertaalt de verworven kennis van voeding- en dieetleer naar practische adviezen rekening houdend met de motivatie, veranderingsbereidheid en investeringspotentieel van de patiënten.
  • vertaalt al zijn verworven kennis en inzichten van de voorbije studiejaren correct en/of  herformuleert deze naar patiënten (vb uitwerken van aangepaste receptuur, kennis van voedings- en  dieetproducten, pathologie, anatomie enz).
  • begeleidt op een systematische en methodische manier cliënten naar structurele gedragsverandering.
  • geeft voorlichting die gericht is op gedragsverandering
  • verschaft inzicht in de rol die de diëtist kan vervullen in het proces van gedragsverandering.
  • past het planmatig PVO-model toe in de verschillende rollenspelen en integreert de vereiste kennis uit andere vakken 

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
2de jaar of voedingswetenschappen 3, algemene diëtetiek en skillslab

Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

klinische diëtiek


Andere begincompetenties

Zie lijst begincompetenties opleiding VD.


LEERINHOUDEN
 
  • gedragsverandering: een praktijkvoorbeeld analyseren
  • video moeilijke gesprekssituaties kunnen evalueren
  • casussen uit de praktijk van combinatiediëten in theorie uitwerken en praktisch uitvoeren in een rollenspel

 


STUDIEMATERIAAL
  • handouts van de gebruikte presentaties
  • cursus PVO en consultatietechnieken- auteur Inge De Ridder-Plantijnhogeschool periode 6
  • video moeilijke gespreksituaties
  • video alcoholproblemen bij OCMW- patiënten (stages of changes wordt hierin duidelijk weergegeven)
  • logboek
  • voedingsberekeningsprogramma
  • Nubel
  • Nevo
  • Plantijn richtlijn
  • Plantijn kennislijn

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

4

 lesuren

  04,88

practicum en oefeningen:

20

 lesuren

  24,39

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

58

 klokuren

  70,73

Verdere toelichting:
  • Hoorcolleges
  • Praktijksessies met oefeningen die een toepassing zijn op de verkregen theoretische inzichten, rollenspelen met  bespreking

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • permanente evaluatie: criteria
    • aanwezigheid tijdens de skillslab. Aanwezigheid is een  verplichte voorwaarde tot evaluatie.

      Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief.

      Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.

      Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.

    • vaardigheden zoals voorbereiding, uitvoering en afsluiten  opdracht, tijdsplanning
    • attitude (voorbereiding, actieve inbreng werkijver, uitvoering taken)
    • inzicht en correct voedings- of dieetkundig handelen.
    • correctheid van het voedings- of dieetadvies aangepast aan het  motivatieniveau
    • verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden
    • communicatieve aspecten
    • omgaan met feedback
  • evaluatie van logboek: criteria logboek
    • indeling en volledigheid van het logboek
    • (inhoud - volledigheid – verzorgdheid - uitgebreidheid van info)
    • duidelijke weergave van de gesprekken en goede  formuleringen  
    • inzicht en correct handelen

tijd voor examinering
uren

%
 
 00,00

Tweede examenperiode
 
  • De punten van permanente evaluatie blijven behouden.

  • Een nieuwe casus wordt volledig uitgewerkt (ipv logboek).