ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

3 Voedings- en dieetkunde - 3VD - Onderdelen - Experimenteel kooklab
  

Component behoort tot O.O.: Klinische diëtetiek
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 30109
Academiejaar: 2010-2011
Type: kern
Niveau: gespecialiseerd
Programmajaar: 3
Periode binnen het modeltraject: Periode 7
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 22
Totaal aantal contacturen: 24
Totaal studietijd: 40,04
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Adam Marleen


 

KORTE OMSCHRIJVING
Voeding is niet enkel een basisbehoefte maar ook een genotsmiddel.  Ook zieken en mensen met één of meerdere voedingsproblemen hebben nood aan lekker eten.  De diëtist / voedingsdeskundige in het bijzonder moet in staat zijn aan deze nood tegemoet te komen. In deze lessenreeks zal je eenvoudige receptuur aanpassen aan de specifieke dieet - voedingseisen van een individuele patiënt. Vaak zal het gaan om gecombineerde dieeteisen, zoals  in diverse klinische settings voorkomen.  De ontwikkelde maaltijd moet voldoen aan de nutrionele eisen maar moet ook smakelijk en eenvoudig te bereiden zijn.   Het klaarmaken van, het proeven van en het organoleptisch beoordelen van de maaltijd, maakt eveneens deel uit van deze lessenreeks.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD102 Leert systematisch uit eigen ervaring, fouten en successen.
  • VD111 Past spontaan zijn handelen aan als de omstandigheden dat vragen.
  • VD112 Doet voorstellen voor verandering.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD131 Bespreekt problemen open met collega's.
  • VD132 Voert eenvoudige leidinggevende taken uit.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD247 Neemt zelfstandig beslissingen.
  • VD249 Houdt overzicht tijdens de voortgang van een project.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD258 Levert onder druk correcte resultaten.
  • VD259 Werkt veilig.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD360 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van klinische diëtetiek.
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • zoekt recepten en past deze aan de specifieke eisen van 2 tot 3 combinatie diëten aan
  • bereidt deze zelf ontwikkelde recepten op een verzorgde en smakelijke manier
LEERINHOUDEN
Tijdens het experimenteel kooklabo worden nog enkele diëten en voedingsadviezen besproken zoals voedingsadvies bij jicht, balansdiëten, diagnostische diëten, recente wetenschappelijke artikels in het kader van de leerstof worden besproken.  De nadruk ligt echter op de praktijk:  specifiek voedingsadvies opstellen, recepten uitwerken en bereiden voor diverse combinatiediëten.
STUDIEMATERIAAL
  • Cursus ‘Experimenteel kooklabo’ – auteur: Marleen Adam – Plantijn Hogeschool 2010 - 20111
  • Cursus 'Dieetleer van de volwassene' - auteur: Marleen Adam - Plantijn Hogeschool 2009 -2010
  • Cursus 'Dieetleer van zuigeling en kind'' - auteur: Marleen Adam - Plantijn Hogeschool 2009 - 2010
  • Cursus 'Klinische diëtetiek' - samenstelling: Sofie Van Laer et. al. -Plantijn Hogeschool 2010-2011
  • Belgische voedingsmiddelentabel, NUBEL, ISBN 9789074362009, 2009.
  • Nederlands voedingsstoffenbestand, NEVO - tabel, ISBN 90-5177-037-5, 2006.
  • Brochure 'Voedingsaanbevelingen voor België', hoge Gezondheidsraad, 2009
  • 'Maten en gewichten', handleiding voor gestandardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België,  ISBN 76994-06-4, 2005
  • Bins voedingsberekeningsprogramma
  • Tijdschriften uit de bibliotheek
  • didactische voedingswinkel
  • Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde, Jochems & Joosten, Elsevier, ISBN 90-6228-322-5
  • Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium, Belgisch centrum voor farmacotherapeutische informatie 2010
  • Eenvoudige rekenmachine
  • kookboeken

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

0

 lesuren

  00,00

practicum en oefeningen:

20

 lesuren

  40,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

26

 klokuren

  52,00

Verdere toelichting:

Praktijksessies van 4 uur met verplichte aanwezigheid


EVALUATIE

Eerste examenperiode


De beoordeling van de component 'Experimenteel kooklab' maakt 22 % uit van de totale beoordeling van het opleidingsonderdeel 'klinische diëtetiek'. Evaluatiecriteria :
  • Permanente evaluatie van de kookles, proces (werkmethode, materiaal, organisatie, hygiëne, ergonomie, tempo), product (uitzicht, smaak, temperatuur, creativiteit, enz.) (35  %)
  • Afwezigheden:
    • Bij gewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit, als hij deze niet inhaalt.  De student neemt hiervoor zelf het initiatief
    •  Bij ongewettigde afwezigheid haalt de student 0 voor de verplichte activiteit.  Deze kan niet ingehaald worden.
    • Bij meerdere afwezigheden contacteert de student de opleidingscoördinator voor een individuele regeling.  Indien de student dit nalaat haalt de student een A op het opleidingsonderdeel.

 
  • Evaluatie van de opdrachten (correctheid van de antwoorden en berekeningen, volledigheid van de opdracht, logische opbouw van de opdracht, duidelijke en heldere formulering van de antwoorden) (30 %)
  • Evaluatie van het  examen (35 %) bij INT7-4
  • Berekening van de ‘cijfers’ voor elk opleidingsonderdeel
    •  dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de lectorengroep van het opleidingsonderdeel op basis van de op de verschillende componenten verworven punten
    •  het aantal punten is in principe het gewogen gemiddelde van de verschillende vakdisciplines waarbij de uren sbu als wegingscoëfficiënten gebruikt worden maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
      •  niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
      • afwezigheid tijdens de verplichte praktijksessies, werkcolleges en oefeningenlessen
      • niet uitvoeren van individuele taken
      •  niet voldoen aan vooropgestelde gedragsindicatoren van de beoordeelde kerncompetenties



tijd voor examinering
uren
4

%
 
 08,00

Tweede examenperiode

De toets wordt hernomen, de punten van de permanente evaluatie worden overgedragen.